Vilket bett är rätt för din häst?

Det är inte helt lätt att veta vilket bett man ska välja till sin häst. Olika typer av hästar kräver olika typer av bett. När du ska välja bett till hästen är det viktigaste att lära känna sin häst ordentligt. 

Du kanske har en häst som är väldigt känslig i munnen? Eller så är den stark och har lätt för att bli framtung? När du ska välja bett till din häst så är det viktigt att tänka igenom noga vilken typ av häst du har och hur du vill träna eller tävla med din häst.

Det vanligaste är att man brukar börja med ett ”snällt” bett på unghästar för att sedan se om något annat behov uppstår då hästen blir äldre och dess temperament förändras. Det viktigaste att komma ihåg är dock att det är handen som håller i tygeln som avgör hur skarpt bettet blir i hästens mun.

När du provar olika bett är det bra att ha koll på hur hästen reagerar. Börjar den tugga mycket på bettet eller lägger tungan över det kan det vara tecken på att hästen inte trivs med bettet. Målsättningen ska vara att hitta ett bett som inte stör hästen för att uppnå harmoni i ridningen.

På Granngården.se hittar du vår stora bettguide där går vi igenom olika bett och vad du bör tänka på när du väljer ut bett.