Vatten- och saltbalans i sommarhagen

Med varma sköna dagar och svettiga träningspass innebär sommaren ofta en extra utmaning för hästens vatten- och saltbalans. Varför är vätskeintaget så viktigt och när behöver vi tillsätta extra elektrolyter?

Vatten ingår i många livsnödvändiga funktioner i kroppen och är egentligen den viktigaste delen av hästens diet. Vatten utgör cirka 65 – 75%  av hästens kropp och det dagliga behovet är ca 5 liter per 100 kg kroppsvikt. För en häst på 500 kg motsvarar det kring 25 liter och täcker grundbehovet i vila. När hästen arbetar eller om det är väldigt varmt ute ökar vätskebehovet. Hästen reglerar sin kroppstemperatur genom att svettas och vid hård ansträngning kan den förlora upp till 15 liter vätska per timme.

Säkerställ vatten- och saltbalans hos hästen

När hästen svettas förlorar den inte bara vatten utan även viktiga kroppssalter, så kallade elektrolyter, så som natrium, klorid, kalcium, kalium och magnesium. Elektrolyterna spelar bland annat en viktig roll för muskel- och nervfunktion och hjärt-/kärlhälsa, men påverkar även hunger och törst. Om du inte ersätter hästens elektrolyter kan törstmekanismen bli sämre, vilket gör att hästen inte dricker tillräckligt och därför blir ytterligare uttorkad. Redan vid 1% vätskebrist kan man se en negativ effekt på prestationsförmågan och allvarligare vätskebrist kan få dödlig utgång.

Ge extra salt i sommarhagen

Natriumklorid, vanligt fodersalt, är bland de viktigaste elektrolyterna och bör kompletteras dagligen året runt då grovfoder endast innehåller en begränsad mängd. Ge direkt i fodret eller via saltsten i boxen och hagen så att hästen kan ta vad den behöver för underhåll. Men tänk på att smaksatta saltstenar ibland blir som lite godis! Om hästen tränar aktivt och vid varmare väder, bör du uppgradera från vanligt fodersalt till ett som ger ett brett spektrum av elektrolyter.

När behöver jag ge elektrolyter:

  • Vid hård ansträngning med svettförlust
  • Vid svettning under varma dagar
  • Annan kraftig svettning, tex stressreaktion
  • Vid omfattande diarré

Vatten och saltbalans – tänk på att:

  • Elektrolyter ges bara efter ansträngning/svettning. Överskott lagras inte i kroppen utan utsöndras med urinen via njurarna. Man kan därför inte ladda upp med elektrolyter inför kommande behov.
  • Välj en form av elektrolyter som enkelt löses i en hink med vatten för hästen att dricka. Fodersalt eller elektrolyter i koncentrerad form är retande för mag- och tarmslemhinnan. De kan dessutom dra ut åt sig vatten från tarmen, vilket är motsatsen till vad vi vill åstadkomma.
  • Är hästen inte van vid att dricka saltat vatten kan den ha svårt för att acceptera smaken. Öka gärna salthalten gradvis till rekommenderad dos för att vänja hästen att dricka saltat vatten.
  • För de som är svåra att få till att dricka kan man också smaksätta vattnet med lite äppeljuice eller istället blanda elektrolyterna i till exempel väl uppblött mash.
  • Se till att det alltid finns fri tillgång till färskt, osaltat, vatten samtidigt som hästen får elektrolyter för att den även ska kunna kompensera vätskeförlusten.
  • En liten mängd socker kan underlätta upptaget av elektrolyterna, men även här kan stora mängder få motsatt effekt.

Glöm inte dig själv! Om du är i stallet eller på tävling hela dagen kan du gärna välja bort läsken. Prova en isoton sportdryck för att ersätta förlorade elektrolyter. På så sätt säkerställer du vatten- och saltbalans både hos dig själv och din häst och ni kan hålla er på topp även under de varma sommardagarna.

NAF Electro Lytes är en färdigblandad vätskeersättning för häst som tillför de viktigaste kroppssalterna, samt en låg dos socker för en effektiv återhämtning av svettförluster. NAF Electro Lytes är enkel att använda, bara att tillsätta i den vanliga fodergivan eller i hästens vatten vid behov.

Läs om hur du hjälper hästen mot sommarplågor.