Vatten och salt i sommarhagen

För många hästar står nu det saftiga sommargräset på menyn. Men vatten och salt i sommarhagen är minst lika viktigt för att de ska må bra.

På sommaren är det många hästar som släpps ut på grönbete och går utomhus dygnet runt. De allra flesta hästarna njuter i fulla drag av utevistelsen och det färska, frodiga grönbetet. Men det är viktigt att tänka på att hästarnas magar måste anpassa sig till det kraftiga vår- och försommargräset i sakta takt. Ett sätt är att låta hästen gå ut i hagen någon timme per dag första veckan och sakta men säkert öka på tiden innan de är helt anpassade.

Här kan du läsa mer om hur du förbereder hästen för samarbetet.

Mineraler och salt i sommarhagen

Många av våra hästar går på grönbeten som har mineralfattiga jordar. Därför är det jätteviktigt att de har tillgång till mineraler och salt i sommarhagen. En saltsten ska alltid finnas på plats, annars är risken att hästens törstreflex slås ut vilket gör att den då får i sig för lite vatten. Vätskebrist kan påverka både foderintag och välmåendet i stort.

Det finns givetvis hästar som är mer eller mindre intresserade av saltstenen under sommaren. För hästarna med lite svalare intresse kan man som hästägare ge lite extra salt i samband med fodertillfället.

Tillsammans med salt är även mineraler viktigt för att hästen ska må bra. Ett bra tips är att ställa ut en mineralbalja i hästhagen där du kan ge extra tillskott av hästmineral.

Tillgång till färskt vatten dygnet runt

Hästar förlorar en hel del vätska på en dag och behöver fylla på reserverna. I vila behöver en häst som väger 500 kilo dricka ungefär 25 liter vatten varje dygn. Därför är det bra om hästarna i sommarhagen har fri tillgång till färskt vatten dygnet runt.

Se till att vattenkärlet som hästen dricker ur skuras ur regelbundet. Tar du vatten från egen brunn är det viktigt att säkra vattenkvaliteten var tredje år.