Våryra i vinterhagen

Granngarden-la-luna1
Snöhögar i hagen är roliga att leka i tycker La Luna.

Ni minns väl La Luna, fölet som fick sitt namn efter en namntävling här på Grannliv i somras? Ägaren Anna gav oss en kort rapport om läget hemma på gården i Skurup.

Namntävlingen avgjordes i juli här på Grannliv och sedan dess har det hänt mycket i lilla La Lunas liv. Nu har hon hunnit bli 8,5 månad, rapporterar hennes ägare Anna Ahlström:
– Spontant känns det inte som det har hänt så mycket. Det handlar om att äta, sova och leka. Det går väldigt mycket energi åt att växa. Fölen växer otroligt mycket det första året. La Luna har hållit sig frisk och vi har varit förskonade från skador. Hon har fått sina första vaccineringar mot stelkramp och hästinfluensa (vid 6 månaders ålder).

Stallets hovslagare Kate Jürrisson har kommit kontinuerligt under hösten, var fjärde vecka.
– Normalt är var åttonde vecka men La Luna är lite utåttåad och för att hålla det hela i schack så har Kate fått komma ofta och raspa hovarna så hon ska belasta rätt på benen. Nu tycker Kate att det räcker med var åttonde vecka, i samband med att övriga hästar skos. Så vi är väl på rätt spår nu.

På morgonen går La Luna ut i stallgången där hon får äta sitt kraftfoder Granngården AVEL och Granngården BETFIBER Mix. Hon får äta i lugn och ro, annars äter hennes hungriga mamma Romantica upp all sin mat och La Lunas.
– När hon ätit färdigt sätter jag grimman på henne och leder ut henne i hagen först av alla. Hon förstår att hon ska ledas ut i hagen, där är hon är trygg. Det har inte hänt något tokigt som gjort henne osäker. Sen väntar hon snällt på att Romantica och Chilla ska komma ut och göra henne sällskap. Jag tror att det är viktigt att man lyssnar och läser av hästen hela tiden och tar nya steg och utmaningar när man känner att hästen är mogen för det. Då bara fungerar det fint utan problem, oftast i alla fall.

La Luna går fortfarande tillsammans med mamma Romantica i hagen på dagen och inne i en stor box på natten. Hon diar fortfarande.
– Det finns många olika teorier om vad som är bäst för fölet. Det finns en tradition i Sverige att man ska skilja på fölet och mamman efter 6 månader men jag tror på att fölet blir mer harmoniskt och präglad av sin mamma om de får gå tillsammans längre, att allt ska ske så naturligt som möjligt. Så att alla parter är beredda på t ex. separationer. Jag kan ge ett exempel på hur jag gjort nu när jag börjat rida mamma Romantica igen.

När La Luna var ca 5,5 månader kändes det som att Anna kunde börja separera mamma och föl en liten stund. Hon lät La Luna stå kvar i boxen och tog ut mamman en stund i stallgången och borstade henne. I början blev La Luna väldigt orolig men fick aldrig panik. Så höll hon på en vecka tills allt stabiliserat sig. Då gav hon sig ut från stallet med Romantica en liten stund och det blev naturligtvis väldigt oroligt igen, La Luna tyckte inte om att bli lämnad.

Fölis tre veckor gammal from Granngården on Vimeo.

Familjens tredje häst Chilla (de går i samma hage på dagarna och är bra kompisar) fick stå inne i sin box så La Luna skulle känna tryggheten av henne när Romantica inte fanns där. Det tog bara några dagar så hade alla accepterat situationen.
– Det känns som att La Luna är en klok häst. Påpekas kan att Romantica hela tiden har hållit sig lugnt och inte stimmat upp sig och blivit orolig.

Anna har precis bokat en plats på ett jättefint sommarbete till La Luna vid Skönabäcks Säteri som ligger ca 5 km därifrån. Där ska La Luna få tillbringa sommaren första gången utan mamman.
– Hon ska gå där tillsammans med ca 10 andra unga hästkompisar i en stor härlig, kuperad hage med skogsdunge att gå in och sova och skydda sig för vind och regn. Hon kommer få en härlig sommar med mycket bus. I mitten av maj får ni nästa uppdatering då ska ni få följa med på betessläpp. Vi längtar till sommaren!

Så här såg Fölis ut som nyfödd, innan hon fått sitt namn: