Vänliga western mitt i Karlstad

Granngården_Häst_Western1

Vem har inte drömt om att rida mot solnedgången utan annat mål än äventyret? För många är drömmen så lockande att man väljer att ägna sitt liv åt det. För Isak och Lena blev det en livsstil.

Klappret från hovar blandas med vindens sus i trädkronorna. Solen värmer på hästryggen och den mjuka doften av häst kommer emot oss där vi skrittar fram genom landskapet. Vi befinner oss inte i den amerikanska västern, men väl i västra Sverige. Utanför Karlstad ligger Ulvsby Ranch som inriktar sig helt på westernridning i alla dess former. Eldsjälarna Lena och Tomas ”Isak” Isaksson missionerar gärna om njutningen i westernridning och deras kärlek till hästarna har hjälpt att bygga upp ett välmående företag kring deras intresse.

För Tomas ”Isak” Isaksson har drömmarna om westernlivet funnits i hela livet.
– Jag glömmer aldrig när jag såg indianhövdingens vackra bruna och vita paint i tv-serien High Chaparall när jag var liten och sa till familjen: en sån ska jag ha!

Då anade han inte hur rätt han skulle få. Men som så ofta tog livet en omväg. I hans fall via villaliv, kontorstider och chefsjobb som försäljare. Det stora lyftet kom då han träffade sjukgymnasten Lena.
– En kväll något år efter min skilsmässa ringde jag en kompis och undrade om han inte ville gå med ut på krogen, vilket jag inte hade gjort på många år. När vi klev in på Bishop Arms stod Lena där i baren. Vi tittade på varandra och sen var det klart, säger han med ett leende som gör ord överflödiga …

Granngården_Häst_Western2
Parets passion för westernkuriosa syns överallt. Många av sakerna finns samlade i gårdens tidstypiska saloon där de arrangerar temafester och företagsarrangemang. En trappa upp håller de just på att färdigställa en budoir i klassisk stil med zinkbadkar, vinröda Chippendale-grupper och, självklart, en gammal järnsäng.

Det dröjde inte länge innan han blev nyfiken på sjukgymnasten Lenas stora hästintresse. Hon hade växt upp i sadeln och alltid ridit klassiskt, men vid 35 träffat en väninna på ridskolan som red western och bett att få pröva. Precis som Isak var hon  fast från första sekund.
– Jag kände direkt att det här var min grej. Plötsligt kunde jag göra manövrar som jag aldrig kunnat förut. Det var så lätt att rida!

På Ulvsby Ranch erbjuder de sedan sex år tillbaka turridning. Isak på heltid, Lena fortfarande på deltid med ett vanligt jobb vid sidan om. Vanligast är dagsturer, men varje år kör de längre turer med övernattningar och de har tillstånd att rida i Brattfors unika naturvårdsområde och isälvsdelta. På gården har man för tillfället 20 hästar av olika raser och blandningar: paint, quarterhorse, arab, vamblod och ponnies.
– Våra hästar är vår familj! Vi skulle aldrig sälja eller ta bort en för att den har blivit halt. Alla har sin personlighet, säger Lena.

Fjorton av dem är aktiva i verksamheten och används även i ridskolan. Den ger en stadig inkomst och utgör liksom, bed & breakfast och företagsaktiviteterna viktiga delar av verksamheten.
– Det är viktigt att du har flera ben att stå på för att få en hästgård att gå runt. När ett ben haltar, kan du stödja på de andra. Du måste kunna sälja också. Vi har en stor fördel av att vi kan ekonomi och budget från tidigare arbeten, säger Isak.

Granngården_Häst_Western3
Tomas ”Isak” Isaksson frilansar även som rockcountrymusiker, vilket fungerar bra att kombinera med ridarrangemangen. Gården arrangerar både längre och kortare ridturer i de värmländska skogarna. Varje år har de några femdagarsturer med övernattning i det fria.

Nedanför gården glittrar sjön Astern och man förstår parets lycka när de fick möjlighet att köpa det gamla arabstuteriet. Lena har nästan svårt att beskriva vad hästarna betyder för henne:
– Det är friskvård, naturupplevelse, själslig rening och övning i att vara här och nu. Hästar är väldigt känsliga. De läser oss direkt och kräver din närvaro. Om du hamnar i problem och skadar dig är det ofta för att du själv inte har varit närvarande. Vi människor är så omedvetna om kroppsspråk, men hästarna pratar det språket hela tiden!

Det tycks som om westernkulturen är smittsam på många områden. Både Lena och Isak dansar numera linedance och älskar westerns kläder och musik. Isak föreläser gärna för gästerna som kommer dit.
– Storhetstiden för cowboys var kort. 1860–1890 hade mängder av cowboys jobb då rancherna levde på boskapsuppfödning och boskapen behövde transporteras 50–200 mil för att säljas. Sedan kom järnvägen och förändrade allt. Sjuttio procent av alla cowboys var afroamerikaner eller latinamerikaner.

Granngården_Häst_Western4

På 1970-talet sjönk köttpriserna i USA och många rancher gick omkull. Då utvecklades så kallade guest working-rancher där man fortfarande tar emot turister som får arbeta hårt på gården från morgon till kväll, något som Lena och Isak har gjort.
– Vi träffade där en äldre man som kunde räkna till 23 olika funktioner för sin cowboyhatt. Han kunde inte leva utan den. Han hämtade vatten och mat till hästen, viftade på elden och fick förstås skydd mot sol och regn. Allt i westernkulturen har en funktion: fransarna på jackan är regnskydd, chapsen skydd mot vassa klippor och kaktusbuskar, och så vidare.

På gården fanns traditionellt ett antal givna roller. Wranglers brännmärkte och fångade in vildhästar. Cowboys var lägst på skalan och gjorde riktiga grovjobb som att fösa kor, mocka och bygga stängsel, berättar Isak.

En populär ras för westernridning är quarter-horse. Hästrasen är världens vanligaste och är ett mellanting mellan arbets- och sprinter-häst. De fick namnet eftersom de snabbt galopperade en quartermile, (402 meter).

Westernridning är den gren som växer mest just nu i Sverige, berättar Lena.
– Har du en välriden western kan du rida vad som helst. När man väl förstår tekniken blir det så logiskt, hur du öppnar hästen och så vidare. Skänkeln är mer rörlig, jag har mer avslappnade ben, foten är mer rakt fram och sporrarna gör att hästen ändå vet vad han ska göra. Många lockas av cowboykulturen. När de sedan får uppleva  frihetskänslan av att ha kontroll över hästen även när det går fort blir de fast, säger Lena.

Ranchhästarna utvecklade efter hand ett vallningsbeteende.
– Såg de att en ko stack iväg reagerade de blixtsnabbt. Då är det bara att hålla sig kvar och låta hästen göra jobbet, berättar Isak.

Granngården_Häst_Western5

Med på ridturen finns Hanna Lundberg och Emelie Scott, båda erfarna ryttare, som till vardags på Granngården  Karlstad. För Hanna är det första gången hon prövar på westernridning.
– Det kändes bra. Jag saknar kontrollen från tyglarna, men det känns samtidigt friare på ett sätt.

Ibland, efter en lång arbetsdag på gården, klär Isak och Lena upp sig med westernvännerna och tar hästarna ner till Karlstad för några öl. Flera av krogarna har uteservering, så det är inget problem. Mer western än så blir det inte …

Isaks tre bästa westernfilmer

Lonesome Dove (Den långa färden), trilogi från 1989 med Robert Duvall, Tommy Lee Jones och Danny Glover.

Dances with wolves (Dansar med vargar), 1990 med Kevin Costner.

Soldier Blue, 1970 med Candice Bergen och Peter Strauss.

 

Ulvsby Ranch

Var: Strax norr om Karlstad.

Ägare: Lena Björkegren & Tomas ”Isak” Isaksson.

Verksamhet: Arrangerar turridning med övernattning, ridskoleridning, weekendridning, bed and breakfast, företagsarrangemang, allt på westerntema.

Hemsida: www.ulvsbyranch.se.