Vad ska man ha i sin ryktlåda?

Vissa föredrar att bara ha det allra nödvändigaste i sin ryktlåda, medan andra packar sin ryktlåda helt proppfull.

Att rykta din häst minst en halvtimme varje dag handlar inte bara om hästvård och att få hästen ren och fin. När du ryktar förbättrar du både hästens och din egen blodcirkulation och skapar nära band mellan dig och din häst.

Ryktväska eller ryktlåda

En ryktlåda är perfekt för dig som är nybörjare eftersom den redan är färdigpackad. Om gillar att skämma bort hästen lite extra kan det vara bra med en ryktväska som du kan proppa full. Naturligtvis ska du alltid ha med dig hovkrats, ryktborste och ryktskrapa och allt annat som behövs för att rykta hästen. Men det finns så klart många tips på vad du kan få användning av i sommar.

Välvårdad och välmående häst

Pälsglans är populärt att ha i sin ryktlåda. Använd gärna pälsglans i svansen så blir den lättare att borsta ur och slits inte lika mycket. Du kan även spraya lite glansspray på hästens kropp för att den ska skina lite extra. Om du vill få benen och hovarna riktigt rena är ett smart tips att ha en flaska Lactacyd-tvål och en diskborste i ryktlådan.

Små detaljer är också viktiga

Att ha en sax i ryktlådan är ett annat bra tips eftersom den kan användas till så mycket. Till exempel frisera svansen, manen eller hästens hovskägg. Det är viktigt att hästen känner sig ompysslad och väl omhändertagen, så innan varje ridpass kan det vara bra att smörja hästens mungipor med vaselin för att de ska hålla sig mjuka och inte få skav. Och så här inför sommaren kan det vara bra att smörja ljusa mular med solskyddsfaktor så de inte bränner sig. Här kan du läsa mer om hur du skyddar hästen mot solbränd mule.

Vad har du i din ryktlåda?