Utfodring till hästen under viloperioden – tips från dressyrryttaren

Gabriella Tichelaar är ambassadör för Granngårdens hästfoder. Hästar är hennes liv och så har det varit så länge hon kan minnas. Gabriella rider, utbildar och tävlar både sina egna och andras hästar på Strömsholm. Här berättar hon hur hon tänker när det kommer till utfodring till hästen när träningen blir lite lugnare.

Till vardags tränar jag varje vecka i dressyr på Ridskolan i Strömsholm. Det har jag gjort i över 20 år! För mig är det viktigt med kontinuitet och att man jobbar tillsammans med tränare som känner till ryttarens styrkor och svagheter. Och såklart att alltid se till att hästen mår bra.

Trappa ner på kraftfoder

När tävlingarna börjar avta och det börjar bli dags för viloperiod, eller kanske bara mindre intensitet i träningen, så är det även dags att minska kraftfodergivan. Gör detta ett par dagar innan vilan startar, för att senare eventuellt utesluta den helt. Du kan också halvera den beroende på om hästen ställs av eller bara arbetar lite mindre. Och kom ihåg att istället tillföra rena mineraler när kraftfoder minskas eller utesluts.

Öka grovfoder under vilan

Grovfoder (hö eller hösilage) däremot ökar jag istället på de flesta hästar. Kom ihåg att det alltid är viktigt att ha koll på hull och att känna igenom hästens muskler regelbundet. Du bör även alltid ha koll på hästarnas vattenintag, om de dricker sämre kan du komplettera med extra blöt Betfiber Mash Elit.

Skritta hästen ofta

Även om hästen vilar helt så bör den röra på sig. Jag skrittar min häst varje dag! Antingen uppsuttet eller vid hand. Detta gör jag för att undvika till exempel kolik som hästen kan få om den blir mycket stillastående.

Utfodring till hästen under sommarbetet

Ställer du till exempel av din unga häst för att den skall ut på ett bra sommarbete är det betydligt enklare med utfodringen. På betet rör sig hästen naturligt dygnet runt samtidigt som den har fri tillgång till gräs och friskt rent vatten. Byt vatten i hagarna ofta, även om baljan är full! Min grundregel är att om jag själv inte vill dricka vattnet i baljan så ska inte hästen behöva göra det heller. Och glöm inte att ställa ut saltsten i hagarna och tillföra mineraler!

Att minska kraftfoder och öka grovfoder fungerar för mina hästar, hoppas det fungerar lika bra för din häst. Tänk bara på vikten av att trappa ner försiktigt inför och under viloperioden. Och likaså när du trappar upp igen såklart! Här kan du läsa mer om mina träningsrutiner.

Lycka till! / Gabriella Tichelaar