Tips mot sommarplågor för hästen

Visst är det ljuvligt att få släppa ut hästarna på grönbetet. Men där finns tyvärr även andra djur som gör livet mindre vilsamt. Här finns tipsen på hur du skyddar mot broms, knott, mygg och fästing.

Det finns 45 arter av bromsar i Sverige.  De är också några av insektsvärldens mest snabbflygande, det finns mätningar på 60 km i timmen. Den största bromsen är runt tre centimeter stor. På vissa håll, särskilt vanligt i Norrbotten, kallas de för blinningar. På Öland och Gotland förekommer varianten blinding och i Småland blindknagg.

Varför Linné satte namn på insekten som antyder att den skulle vara blind, vilket inte alls stämmer, tror man beror på att insekten när den väl satt sig att suga sitter kvar utan att skrämmas bort oavsett vad som händer runt den.

Hanarna lever av blommornas nektar och det är bara honorna som suger blod för att kunna utveckla sina ägg, men de kan vara nog så plågsamma.

Här kommer några tips på vad du kan göra för att lindra för dina hästar:

1. Klä in hästen

Mask, huva och täcke hjälper hästarna. Vid ridning kan du använda flugpannband med skydd för ögon och öron.

2. Planera din hage

Om du har möjlighet, låt hästarna kunna välja mellan öppet landskap och skogsdungar. Då kan de byta miljö efter temperaturen vilket hjälper dem att undvika svärmar.

3. Frisera inte

Låt man och svans växa sommartid, så får hästen ett naturligt skydd och kan försvara sig.

4. Smörj in och spraya

Insekter sätter sig gärna på kroppsdelar där hästen inte kan nå dem med vare sig svans eller mun. En sådan plats är ovanpå korset, på hästens öron och till viss del under magen. Det är på dessa kroppsdelar som det är viktigast att smörja in hästen med preparat. Nedan ser du några medel att använda, ett bredare urval hittar du här.

Det finns en rad preparat i handeln som lindrar plågan för hästen. Ett insektmedel kan vara repellerande (frånstötande) eller dödande. Dödande insektsmedel är långtidsverkande och oftast mycket effektiva. Gifterna kan vara skadliga för vattenlevande djur. Repellerande insektmedel baseras på substanser med en doft som insekterna vill undvika. Ett repellerande insektsmedel kan vara lika effektivt som de dödande men kan ha kortare verkningstid.

5. Använd fällor i hagen

En bromsfälla reducerar effektivt mängden bromsar och hästflugor inom ett område – helt utan gifter eller miljöförstörande ämnen. Fällan Taon-X reducerar exempelvis bromsarnas närvaro med upp till 95% genom att locka bromsarna till den mörka bollen. När bromsen satt sig och flyger därifrån flyger de alltid uppåt och fastnar då i fällan.

6. Ställ in dagtid

För plågade hästar kan behöva andhämtning genom att ställas in dagtid då trycket av insekter är för stort utomhus.