Tips och råd om hästfoder

En vanlig fråga bland hästintresserade är hur man ska utfodra sin häst. Hästar är ju individer, precis som vi människor, och därför är det viktigt att anpassa foder efter just din häst. Här ger vi dig tips och råd om hästfoder. 

Det första du ska tänka på är att grunderna alltid är desamma med grovfoder, kraftfoder, eventuella tillskott och vatten. För att hästen inte ska få ont i magen ska du undvika att göra för snabba variationer i fodret.

Det gäller att hitta en bra nivå där hästen får lagom energi men också håller sig fin i kroppen. Ibland kan du behöva komplettera med lite extra vitaminer och mineraler beroende på vilket kraftfoder du ger.

Tips och råd om hästfoder – gör en grovfoderanalys

Det bästa sättet att ta reda på vilken foderstat som är bäst för din häst är att göra en grovfoderanalys. Då får du veta vad det är för näring i ditt grovfoder. Därefter är det enklare att anpassa det till sitt kraftfoder och eventuella tillskott som hästen behöver.

Om din häst ska bygga muskler behöver den tillgång till protein och då brukar Naf M Power fungera utmärkt, men det är också viktigt att understryka att det är rätt träning som bygger muskler, inte foder. Även Mash är ett mycket bra foder, men glöm inte att blanda ut med vatten annars sväller det i hästens mage.

Mash är också ett bra tips om du ska ut och resa. Hästar kan lätt bli oroliga i magen när de reser och då är det extra viktigt att de får i sig mycket vatten.

Godis och sötsaker

Ge gärna hästen lite nyttigt hästgodis ibland, men tänk på att det inte blir för mycket för då kan hästen bli tiggig.

Precis som att sötsaker är smarriga är salt nödvändigt, så ha alltid en saltsten i boxen. Och när det är riktigt varmt ute eller om hästen svettas mycket kan det vara bra att ge lite extra i fodret. Men precis som med sötsaker är det viktigt att hästen inte får i sig för mycket. Så håll lite koll på den där saltstenen i boxen.

Man brukar säga att en häst bör få i sig ungefär 50 g salt om dagen. Men om den svettas eller om det är varmt ute så kan den behöva få i sig det dubbla.

Sammanfattningsvis kan man säga att hästar mår bäst av en bra anpassad foderstat, rätt motion och träning.

Och en rejäl dos kärlek varje dag.