Så stärker du bandet med hästen

Hur skapar du bättre kommunikation och en djupare kontakt med din häst? Och hur får du den känsliga hästen att bli mindre stressad och fokusera på uppgiften? Ta del av våra bästa tips för att stärka bandet med hästen.

Kommunicera med din häst för att stärka bandet

För att uppnå den där vi-känslan med sin häst krävs en god kommunikation och att hästen litar på dig. Är hästen känslig, allmänt osäker eller har lätt för att bli stressad vid nya situationer är den där tilliten extra viktig. Stress påverkar såväl hästens välmående som koncentrationsförmåga och fokus och begränsar därför ofta kommunikation och kontakt mellan häst och ryttare.

Olika individer kan vara känsliga på olika sätt. Försök hitta orsaken till att just din häst blir stressad eller orolig. Stress kan exempelvis utlösas av för lite återhämtning, för lite utevistelse eller för låg grovfodergiva. En orolig eller stressad mage är en annan vanlig orsak till ett stressat beteende. Det kan också vara för stökigt i stallmiljön eller att hästen inte trivs i flocken den går med. Oavsett typ av häst är det viktigt att kunna läsa av den och anpassa både miljö och arbete på rätt sätt. För svåra uppgifter kan skapa stress, oro och frustration. Arbeta gärna stegvis och utforma övningarna efter hästens nivå. Då blir det enkelt för den att göra rätt, vilket gör att den bygger självförtroende och känner sig trygg med dig som ledare – och i sin tur kan du även stärka bandet med hästen.

Stärk bandet genom att förebygga stressande situationer

Det finns många olika situationer som kan utlösa stress – allt från resor, pälsklippning, hög anspänning i samband med tävling och nya miljöer eller till och med en vardaglig uteritt. De flesta hästar blir pigga och glada när de får komma ut utanför ridbanan eller ridhuset. Men många kan också bli överdrivet tittiga på sin omgivning och få svårt att koncentrera sig. Särskilt under den kallare årstiden kan det ibland spritta lite för mycket i kroppen och den där härliga uteritten kan snabbt gå från lugn och avslappnad till lite väl spännande.

Hjälp din häst med tillskott

Studier visar att man med lugnande tillskott kan minska både stresspåslag och öka koncentration och fokus. Det finns många lugnande tillskott på marknaden, så hur vet du vilket du bör välja? För bästa resultat bör du leta efter ett tillskott som tillför en bred sammansättning av ingredienser, som arbetar tillsammans, snarare än en enskild ingrediens.

NAF Magic innehåller en unik sammansättning av ingredienser till stöd för självförtroende och koncentration. Med Magic som stöd kan vinterns uteritt bli en avslappnad och trevlig upplevelse för både dig och din häst trots många nya intryck. Med en avslappnad och trygg häst underlättas också kommunikation och inlärning så att ni kan komma närmare varandra och arbeta tillsammans som ett team. Och glöm inte säkerheten. Här är våra bästa tips för att rida säkert.

Är du mer nyfiken att läsa mer om hur Magic fungerar? Se NAFs beteendestudie gjord på Magic.