Sorro på Svinninge Gård en unik häst

Granngarden-Sorro1
Förra året när Sorro fyllde 33 var det som vanligt stort födelsedagskalas.

Charmör, skådespelare och busfrö. Trots ett långt liv av äventyr och upptåg är tandlösa New Forest-ponnyn Sorro fortfarande på bettet. I maj fyller han 34 år.

Ett gott skratt förlänger livet brukar det heta och inte saknar New Forest-ponnyn Sorro humor, nu snart 34 år. Det intygar hans ägare Mia Belfrage som bor med man och familj utanför Åkersberga. När hon mötte Sorento, som han egentligen heter, för första gången 1982 var det något som knep till i hjärtat på henne.
– Vi åkte till en hage på Birka och där stod han och såg ensam ut med kardborrar i luggen och svansen. Jag tyckte så synd om honom. När vi åkte därifrån sprang han efter bilen.

Tankarna på hästen kunde inte lämna henne och hon beslöt att ta hem honom. Efter att ha haft Sorro på foder ett tag beslöt hon att köpa honom.
– Jag tog de tiotusen kronor jag skulle ha haft när jag flyttade hemifrån och köpte min första egna häst istället. Det sved i plånboken för mig som bara var 16 år, men jag bara var tvungen. Det märktes redan från början att han saknade sällskap. Först bar han runt på en tupp-kompis, men det slutade tyvärr illa och den dog. Då tog han en sophink och bar omkring på istället.

Granngarden Sorro3
Granngården Avel Pellets är tandlösa Sorros räddning som åldring.

Lika stökig och ilsk som han var i början, lika charmig och uppskattad har han med tiden blivit av sin omgivning. Mia och han har gjort en enorm resa. Nu var det länge sedan hon åkte gråtande från stallet.
– Jag har väl gjort vad man brukar kalla för horsemanship med honom. Vi har lekt mycket i hagen, jagat mellan träden och lärt oss trix. Mycket godis och en fast hand har gjort honom till världens bästa häst. Vi har svetsats samman genom åren. Idag är han som en hund, han följer en överallt och vi kan ha honom lös.

Mia har tränat galopp, och tävlat i hoppning och dressyr på olika hästar sedan hon började rida i fjärde klass.
– I tävlingar har han fått högre poäng utan sadel och träns, än de med sadel i samma tävling. Det har blivit många lyckliga brudpar, luciaföljen och studenter som han dragit i sin vagn.

Idag är det ingen i omgivningarna som inte känner till honom. Särskilt som han sommartid deltar i Wiraspelen på Wira Bruk, 2 mil norr om Åkersberga.
– Han har varit med ända sedan han var fem år gammal. Där går han runt och knycker korv av pensionärer som inte hinner undan… I teaterpjäsen där han deltar kan han alla replikerna och sångerna, vet exakt när han ska in på scen. Det finns så många historier om Sorro att Mia skulle kunna skriva en hel bok, säger hon.

Granngarden-Sorro5
Sorro vet precis hur han ska föra sig på scen. Här på Wiraspelen tillsammans med sin ägare Mia.

En gång kom en flicka springande skärrad till Mia och undrade om hon skulle ringa veterinär eftersom Sorro låg ner. Mia lugnade henne – han brukar lägga sig ner och sola när det är fint väder. Det gällde bara att veta när han vilat klart så att hon kunde tajma in att hoppa på innan han reste sig upp…

Som åldrad häst har tyvärr alla hans tänder slipats ned och han kan inte längre äta gräs. Det enda han kan åstadkomma nuförtiden i hagen är gräsbollar som han tappar och de andra hästarna äter upp.
– Det enda han har ätit de senaste åren är Granngården Avel pellets. Han tycker inte om Granngarden-avel-pelletsnär jag blöter upp det, utan vill ha det torrt. Men han är rund och fin. Jag trodde inte man kunde leva på kraftfoder, men det går tydligen alldeles utmärkt, skrattar Mia!

I hagen på Svinninge Gård mellan Vaxholm och Åkersberga där han bor brukar han leka med sin 22-åriga kompis.
– De jagar och biter varandra. Han älskar fortfarande när jag rider honom. Varje dag när jag kommer till stallet är jag rädd att han inte ska finnas mer. Därför ropar jag alltid hans namn en bit ifrån boxen och då svarar han alltid med sitt mörkaste mjuka gnägg. Jag blir lika rörd varje morgon, jag vet att jag är inne på bonustid med min vän. Men han ligger fortfarande ned när han sover, vilket är ett bra tecken.

Granngarden-Sorro2
Sorro 33 år med bästa kompisen 22 år.

Den 17 maj blir det stort kalas igen då Sorro fyller 34. Det går bra att gratulera honom på hans egen Facebook-sida. Grannliv passar på att gratulera i förhand!

Världsrekordet

Världens äldsta häst hette Old Billy, föddes i England och var 62 år gammal då han dog 1822. Under den större delen av sitt liv arbetade han längs kanalerna och drog pråmar. Henry Harrison som ägde Billy i femtionio år finns avtecknad på en litografi tillsammans med sin kära häst.