Solbrända mular och mugg

 

Sommaren är här och för alla djur, stora som små, kan det innebära vissa åkommor. De vanligaste frågorna brukar beröra solkänsliga mular och mugg. Här kommer därför några tips!

En del hästar med ljusa mular har problem med solen, men inte alla. Om du har en häst som bränner sig finns det ett par alternativ. Du kan till exempel använda dig av Solosun, en salva med solskyddsfaktor för djur.  Om den inte är nog kan du testa solkräm med högre SPF för barn.

 

Symptom på mugg

Mugg är ett problem som kommer den fuktiga tiden av året, typisk när hagen blir lerig. Begreppet mugg är en benämning för inflammation i huden på hästens karled. Just i karleden är huden tunn och känslig, därför kan fukt och småsår i det området göra huden försvagad och det bildas inflammation och ibland infektion med oönskade mikroorganismer. Om det inte behandlas kan inflammationen få spridning upp på skenbenet, då kallas det istället för rasp. Symtomen vid mugg är att huden ofta blir röd, svullen och fjällande. Ibland bildas  vätskande områden och ibland blir huden förtjockad och det bildas skorpor. Ofta är inflammationen ömmande och hästen kan i allvarliga fall bli halt.

 

Behandling

Om din häst fått mugg är det viktigt att klippa pälsen i området för att det ska vara möjligt att hålla rent och torrt. Efter du har rakat bort pälsen ska området smörjas med salicylsyravaselin som sedan får låta verka i minst 45 minuter (till exempel medan du rider). Detta löser upp krustor och skorpor så att tvätten blir mer effektiv. Efter 45 minuter tvättar du området med schampo innehållande klorhexidin, som du också låter verka i ca 10-20 minuter. Skölj noggrant med vatten och torka sedan så att huden blir helt torr. Det kan du med fördel göra med hårfön, en ren handduk eller papper. Utför denna procedur max en gång om dagen. Området ska bli rent och torrt, men det är viktigt att undvika överdrivet tvättande eftersom det kan göra huden mer inflammerad.

 

Förebygg tidigt

För att förebygga mugg är det viktigt att hålla hästens karleder rena och torra, hästar med vita/ljusa karleder är mer känsliga för att utveckla mugg. Ta gärna för vana att känna igenom karleden dagligen för att upptäcka tecken på mugg tidigt!

Om det inte blir bättre efter två veckors behandling eller om hästen blir halt, svullen eller påverkad ska veterinär kontaktas.