Skydda hästen mot insekter i sommarhagen

Flugor, knott och jobbiga bromsar. Det finns en hel del irritationsmoment i luften för hästar som går på grönbete. Här är några tips på hur du kan skydda dem.

Snart är det dags för året härligaste stund för hästarna – att släppas ut på sommarbete! I hagen får de dock tyvärr samsas med en del andra små surrande djur som kan vara irriterande för hästarna. Här kommer några tips på vad du kan göra för att underlätta sommarens plågor för hästen.

Planera hagens placering

Om det finns möjlighet, se till att hagen är placerad på så sätt att hästen kan välja mellan öppna ytor och skogsdungar. Då kan de flytta sig beroende på temperatur, vilket hjälper till att undvika jobbiga insektssvärmar.

Låt man och svans växa

Under sommartid är det bra om manen och svansen får växa så mycket som möjligt. På så vis får hästen ett naturligt skydd för öron och ögon och kan mer effektivt vifta bort alltför närgångna insekter.

Skydda hästen

Det finns en hel del olika skydd som du kan sätta på hästen i hagen. Till exempel kan du använda en flughuva. Det finns både heltäckande modeller som går ner halvvägs över mulen och mindre varianter som kan användas både i hagen och när du rider. Ett flugtäcke är också en bra investering om du har en häst som är känslig för angrepp.

Hästar i hagen.
Foto: Christina Garpenfeldt/Kung i hagen

Flugskydd på flaska

Det finns en mängd olika flugskydd till häst som du kan smörja in eller spraya hästen med. Ett insektsmedel kan vara repellerande (frånstötande) eller dödande. Dödande insektsmedel är långtidsverkande och oftast mycket effektiva. Gifterna kan dock vara skadliga för vattenlevande djur. Repellerande insektsmedel baseras på substanser med en doft som insekterna vill undvika. Ett repellerande insektsmedel kan vara lika effektivt som de dödande men kan ha kortare verkningstid.

Insekter sätter sig gärna på kroppsdelar där hästen inte kan nå dem. En sådan plats är ovanpå korset, på öronen och under magen. Det är på de kroppsdelar som det är viktigast att smörja in hästen med medel.

Bromsfällor i hagen

En bromsfälla kan minska mängden bromsar och hästflugor inom ett givet område. Bromsfällan Taon-X lockar bromsarna till den mörka bollen. När bromsen satt sig och sedan ska flyga därifrån flyger de alltid uppåt och fastnar då i fällan.

Ställ in hästen dagtid

Om hästen är väldigt plågad av insekterna kan det vara nödvändigt att gå in i stallet ett par timmar mitt på dan när trycket är som värst.