Sätta säkerhetsvästen rätt – så skyddar du dig

Det är viktigt att skydda dig och dina barn när ni rider. Välja rätt säkerhetsväst och att sätta säkerhetsvästen rätt är viktigt för att undvika allvarliga fallskador. Vi guidar dig rätt. 

En bra säkerhetsväst kan vara skillnaden mellan att klara ett fall från hästryggen med mindre skråmor eller värre skador. Därför är det jätteviktigt att du har en säkerhetsväst som är godkänd enligt lagkraven som finns och att den sitter rätt och skönt.

När du ska köpa säkerhetsväst finns det flera saker du ka tänka på. För det första ska den ha rätt passform för dig eller dina barn så att den skyddar rygg, bröst, revben och inre organ vid både fall från hästen och sparkar när du hanterar hästen på marken. De allra flesta faller av hästen någon gång under karriären – inte minst barn och nybörjare. 

Sätta säkerhetsvästen rätt – så ska den sitta

Säkerhetsvästen ska sitta kroppsnära och ska täcka bröst, revben och inre organ på framsidan och ryggraden baktill. Se till att västen når ner till strax ovanför svanskotan. Är den för lång kommer den att tryckas upp mot nacken när du rider. Det är inte heller bra.

Ridning är den av de största ungdomsidrotterna vi har i Sverige. Var noga med att inte köpa en säkerhetsväst till barnen att växa i. Den ska sitta rätt här och nu. Genom att uppdatera storleken i takt med att barnen växer är den bästa investeringen du kan göra. Prova alltid västen både sittandes och ståendes för att säkerställa att den sitter skönt och täcker på rätt sätt.

Det är numera också krav att alla ryttare under 18 år bär godkänd säkerhetsväst. Den ska vara CE-märkt och ha högsta säkerhetsnivå 3 med beteckningen EN 13158 för att ungdomar under 18 ska kunna tävla.

Vill du veta mer om hur du sitter säkert i hästryggen? Här tipsar vi om säkra mips-hjälmar som skyddar huvudet.