Salt och vatten i sommarhagen – viktigt för hästen

Snart är det dags för sommarbete och en skön och lång ledighet väntar för många hästar. Saftigt gräs i all ära men glöm inte viktigt salt och vatten i sommarhagen!

Grönbetet är härligt för både hästen och hästägaren som får se sin häst i sitt naturliga beteende. För hästen innebär betet möjlighet att söka sin egen föda, leka och få nyttig social träning. Inför ett betessläpp är det bra att introducera gröngräset gradvis samtidigt som du stödjer upp med extra fibrer för att vänja hästens mage.

Sommartid är mineraler och salt extra viktiga, särskilt eftersom många beten i Sverige har mineralfattiga jordar. Hästen ska alltid ha saltsten och vatten i hagen.
Får hästen för lite salt så slås törstreflexen ut och den dricker för lite. Har du en häst som är ointresserad av saltsten kan du ge en daglig giva salt i samband med fodertillfället. Fungerar särskilt bra om du fodrar med ett blötläggningsfoder.

Blötläggningsfoder Mash till häst.

För att se till att hästen får i sig mineraler kan du antingen ha en mineralbalja i hagen eller ge ett dagligt tillskott i fodret. En bra alternativ är till exempel av Granngårdens Hästmineral Avel som är anpassat för betessäsong.

En häst betar i snitt 15 timmar om dygnet, är extremt skicklig på att välja gräs med läpparna och har en liten magsäck för att inte bli för tung. På så sätt kan den hela tiden snabbt ta till flykten om det skulle behövas. Av samma anledning tycker den om att dricka och vila där den har uppsikt över omgivningarna. Hästar blandar inte toalett och ätytor (de obetade partierna kallas rator). De följer flockens mat-, lek- och viloklocka.