Så sätter du säkerhetsvästen rätt

Hur ska egentligen en bra säkerhetsväst sitta för att skydda dig bäst om olyckan är framme? Här får du våra bästa tips.

Ryttare under 18 år ska ha godkänd säkerhetsväst under hopptävling och till exempel fälttävlans terrängprov. Men även annars hjälper en bra säkerhetsväst dig om något skulle hända – om den sitter rätt förstås.

 

Säkerhetsväst för stora och små

Nästan alla är med om att trilla av någon gång under sin tid på hästryggen, särskilt barn och nybörjare. Säkerhetsvästen hjälper dig att skydda ryggen, revbenen, bröst och de inre organen i fallet. För att säkerhetsställa att den gör det, bör den vara godkänd enligt gällande lagkrav men också ha bra passform. Köp inte en väst som du tänker att barnet ska växa i senare, utan se till att den sitter bra från början.

 

När du ska köpa väst

En godkänd säkerhetsväst kan visa sig vara en viktig investering i barnets ridutrustning, och ska skydda barnets rygg och revben vid fall under till exempel hoppning eller fälttävlan. Även vid sparkar och slag på marken ska västen skydda ordentligt. För att det ska ske är passformen viktig.

 

Tänk på:

… att säkerhetsvästen bör sitta nära kroppen. Den ska ha lagom längd framtill, det vill säga den ska kunna täcka inre organ som bröst, nyckelben och revben med ungefär 3 centimeters marginal ner från det lägsta revbenet.

 

… att bakstycket täcker hela ryggraden och slutar strax ovanför svanskotan, men inte trycks upp i nacken när du eller barnet rider.

 

… att säkerhetsvästen har bra passform. Tänk inte att barnet ska växa i den, utan se till att den sitter bra redan från början och uppdatera den när du eller ditt barn växer.

 

… att den har säkerhetsnivå 3 och är CE-märkt enligt krav från BETA – det krävs för att de som är under 18 år ska kunna tävla i hoppning och fälttävlans terrängprov.

 

… att du eller ditt barn provar västen både sittandes och ståendes så att du vet att den sitter bra och följer reglerna. Glöm inte att det tar ett tag att vänja sig, med hjälp av kroppsvärme och rörelse blir västen mjukare när den använts ett tag.

 

Se även till att ridhjälmen uppfyller CE-normer och EU:s krav på ridhjälmar enligt VG1.