Ridkläder för nybörjare och fortsättare

Tips på ridkläder inför ridskolestartenNu startar många ridskolor sin hösttermin och många nya elever får chansen att uppleva det underbara livet till häst. Men vad ska man ha på sig? Vi tipsar om utrustning för både nybörjare och fortsättare.

Ny i stallet?

Om du är nybörjare denna termin och inte vet om du kommer att fortsätta: tänk budget. Man kommer långt med bekväma och funktionella kläder, oavsett om de är speciellt anpassade för ridning eller ej.

Ridhjälmen är viktigast

En godkänd ridhjälm är ett absolut måste, oavsett hur länge du har ridit och hur mycket du kan. Hjälmen ska vara bekväm och i rätt storlek. En del märken är enkelt justerbara baktill, precis som en cykelhjälm.

Många ridskolor har dessutom säkerhetsväst som ett krav i grundutrustningen. Ibland finns de att låna på skolan men om du vill fortsätta att rida kan det vara skönt att investera i en egen.

Ridbyxor, jacka och stövlar

Bekvämt och funktionellt är som sagt a och o. Kläderna ska inte skava, fladdra eller störa dig i din träning. Ridning är en tuff sport som sliter på all utrustning så satsa på att klä dig i tåliga material med så få sömmar som möjligt längs innerbenen.

Ett par gamla stretchjeans, en fleecejacka och gummistövlar är utmärkt i början.

Ridkläder för fortsättaren

Om du har blivit riktigt hästbiten och vill fortsätta kan det vara klokt att köpa plagg som verkligen är anpassade för det slitage som stallarbete medför. Se i så fall till att önska dig ett par välsittande ridbyxor och ett par snygga stövlar i julklapp!

På överkroppen är det skönt att ha en jacka eller väst som inte är för stor, det har du säkert märkt när du har ridit ett tag och vet vilka rörelser en ryttare gör. Fickor är bra att ha, för småsaker eller mobilen.

Så klär du dig rätt för stallet:

Lager på lager – Ha plagg som andas så att du inte blir svettig när du rider och sedan kall när du ska jobba i stallet. Det ska vara enkelt att ta av sig när man blir varm och lika lätt att klä på sig när man blir kall.

Bekvämt – Inga skavande sömmar, dragkedjor eller snören som kan fastna.

Säkert – Hjälm (och ibland säkerhetsväst) när du sitter på hästryggen är ett måste!