Rätt foder till ett dräktigt sto

Vi vill ju självklart att fölet och stoet ska må så bra som möjligt under dräktigheten. Även under tiden efter fölning. Här tipsar vi om hur du kan hitta rätt foder till ett dräktigt sto och hur det varierar under de olika stadierna av dräktigheten.

Fölet ska utvecklas på ett bra sätt både i stoets mage och efter fölningen. Då gäller det att ha koll på vilket foder stoet får i sig under hela dräktigheten.

Stoet är dräktigt ungefär elva månader och det är framförallt de sista tre månaderna som du som hästägare ska vara uppmärksam. Då går fölet in i en tillväxtfas. Fölet uppnår två tredjedelar av sin vikt under den sista tiden i magen. De sista två månaderna dubblerar fölet sin vikt. Under den här tiden är det extra viktigt att stoet får i sig tillräckligt med näring för att kunna överföra näringen till fölet.

Rätt foder till ett dräktigt sto – mineraler och vitaminer

Mineralerna i stoets kost främjar skelettutvecklingen hos fölet. Det är framförallt under de sista månaderna som fölet växer och behöver rejält tillskott av både mineraler och protein. Öka intaget av protein hos stoet men se till att energiintaget håller sig på en lagom nivå. Ett koncentrerat proteinfoder kan vara lämpligt för att inte få får hög energi i fodret.

Dags för fölning – så ska man tänka

Under den sista månaden kan det vara svårt för stoet att få i sig stora mängder grovfoder. Det finns helt enkelt inte plats i magen. Därför är det bra att använda koncentrerat foder så att stoet inte får ett underskott.

När fölet är ute följer den sin mamma hela tiden. Den kan dia upp till 7–8 gånger i timmen den första veckan. Då får den också i sig den så viktiga råmjölken och ämnena som hjälper immunförsvaret att utvecklas. Under den här tiden är stoets behov av energi enormt – ett sto med föl behöver två gånger så mycket protein och energi som ett sto utan föl.

Under de första veckorna efter fölningen ska man vara försiktig med hur mycket grovfoder stoet får i sig. För mycket protein kan nämligen driva på mjölkproduktionen som kan innebär att fölet drabbas av diarré. De först 2–3 veckorna är mest kritiska. Under den perioden ska även saltstenen hängas upp på behörigt avstånd från fölet.

Se till att alltid ge stoet foder av hög kvalitet, det skapar en bra förutsättning för henne att producera tillräckligt med näringsrik mjölk till sitt föl. Och framförallt, njut av tiden med den nya familjekamraten!