Motverka mugg och solbrända mular

Äntligen är sommaren här. Som vi har längtat, men det kan också betyda att din häst riskerar att drabbas av vissa åkommor. Vi ger dig tips på hur du kan motverka mugg och solbränd mule.

Under de varma månaderna finns det ett par åkommor som din häst kan drabbas av och som du som hästägare måste vara försiktig med.

Motverka mugg – undersök karlederna varje dag

Under de fuktiga månaderna på året när dina hästar går i leriga hagar ökar risken att de drabbas av sårskorpor och vätskande sår i karlederna, så kallat mugg. När huden försvagas i områdena runt karleden kan bakterier komma in i öppna sår och bilda infektioner. Då svarar hästens kropp med en inflammation som i värsta fall kan göra området så ömt att hästen haltar.

Får du inte bukt med problemet kan såren sprida sig högre upp på skenbenet, åkomman kallas då för rasp. Hästar med ljusa karleder löper större risk att drabbas av mugg och rasp. Det bästa du kan göra är att hålla karlederna torra och rena och undersöka dem dagligen, då hittar du mugg i ett tidigt stadium och kan snabbt sätta in rätt behandling.

Hur behandlar jag mugg?

Det finns en rad sätt att behandla mugg och rasp. Så här går du till väga:

  1. Klipp bort pälsen i området, det underlättar att hålla området kring såren rent och torrt.
  2. Behandla sedan med salicylsyravaselin som du smörjer in och låter verka i 45 minuter.
  3. Därefter tvättar du rent med schampoo som innehåller klorhexidin som du också kan låta sitta kvar i mellan 10 och 20 minuter.
  4. Tvätta rent med vatten och torka ordentligt.
  5. Upprepa max en gång per dagen men undvik att tvätta för mycket då även det kan göra huden irriterad.

Om behandlingen inte ger önskad effekt efter två veckor ska du kontakta veterinären.

Solbränd mule

För hästar med ljus mule kan den starka solen innebära risk under de varmaste månaderna. Men det finns hjälp att få om du har en häst som lätt bränner sig. Solosyn är en solskyddsfaktor för djur som brukar fungera effektivt. Hjälper inte den kan du även testa en barnanpassad solkräm med högre SPF.

/Granngården