Motivation på hästgården i Corona-tider

Runt om i världen påverkas djur och människor på olika sätt av Covid-19. Hästskötaren Filippa berättar om hur de håller motivationen uppe på hästgården i Belgien, där hon bor och jobbar tillsammans med hoppryttaren Angelica Augustsson.

När vi fick redan på att vårens tävlingar och OS var inställt kändes det som luften gick ur en, speciellt för Marlon och Angelica som har mål de strävar efter. Det är också den här ovissheten, att inte ha någon “nästa” tävling att se fram emot. Angelica och Marlon är vana att alltid vara på tävling så den första tiden hemma kändes ovan och rastlös. När verkligheten sedan sjönk in och de insåg att det är lika för alla satsande tävlingsmän så vände motivationen – vi ska komma ur denna kris bättre än någonsin och som ett starkare team.

Nu har Belgien varit i lockdown i 5 veckor och våren är här! Solen skiner, fåglarna kvittrar och vårblommorna blommar – jag absolut älskar våren. Det är svårt att begripa att människor sitter isolerade i sina bostäder och inte kan få njuta av att våren har kommit. När man kör igenom samhället här i närheten ser det ut som en spökstad; inga människor ute, alla butiker stängda och knappt några bilar man möter.

Lyckligt lottad i Belgien

Jag påminns varje dag om hur lyckligt lottade vi är här på gården. Jag har den bästa isoleringen jag kan tänka mig och känner enorm tacksamhet att få omringas av människor jag tycker om och inspireras av, få rida, träna och utvecklas.

Påskmiddag.
Underbar påsklunch Marlons mamma lagade till oss. Vi äter lunch utomhus för det mesta så vi kan sitta långt ifrån varandra. Det är en regel från regeringen att vi måste vara 1,5 meter ifrån varandra.
Stafettlekar i ridhuset.
Här är anordnade jag staffetlekar, sånt som vi svenskar ofta leker på midsommar. Mina kollegor hade aldrig gjort detta så det var jättekul!

Vi kommer också närmre varandra inom teamet. Alla känns mer avslappnade eftersom vi inte kan göra mer än att följa de regler som vi fått, och göra det bästa av situationen. Vi har mer tid för varandra, gör saker tillsammans, äter middagar ihop, firade påsk med påskäggsjakt, spelar fotboll och anordnar lekar. Detta uppskattar jag väldigt mycket och bidrar till en stark teamkänsla vilket jag tror är extra viktigt just nu, speciellt då vi inte kan träffa familj och vänner. Vi är alltså strikt förbjudna att träffa andra människor på vår fritid.

Motivation av hästarnas utveckling

Det som motiverar mig mest är att se utvecklingen, speciellt på unghästarna och de nyinköpta hästarna. Att bilda ett band och lära känna varje häst, se deras personlighet, det motiverar mig! Jag får hjälp och träning av Angelica och lär mig mycket genom bara att titta och inspireras av att se henne rida.

När man kommer till ett nytt stall som beridare måste man ofta ändra lite på sin ridning. Hästarna ska ridas som Angelica vill. Jag försöker därför alltid tänka ”hur gör Angelica?” när jag rider. De hästar som har varit i stallet ett tag är redan vana med hennes system och de nya hästarna måste lära sig det.

Häst i hage.
Tidigare var denna häst smal och hade inte mycket muskler. Nu med bra träning och mycket mat så ser hon ut såhär idag. Mycket gladare, mer energi, rundare och finare!

I början kan det vara tufft när det är så mycket nytt att tänka på, men när polletten äntligen trillar ner så känner jag att jag utvecklas. Jag är här för att lära mig och utvecklas så när jag känner att jag gör framsteg blir jag såklart motiverad till att fortsätta och jobba ännu hårdare. Jag är övertygad av att hästarna gillar det här tävlingsuppehållet! Nu går de går ute i hagen, rids i skogen, får tid att vila och får varierad träning.

Underhåll av hästgården

Som jag nämnde i förra inlägget så har vi också tid att ta hand och förbättra gården. Den köptes för 1,5 år sedan och alla stora projekt är gjorda men nu finns det tid att förfina och förbättra och jag vet inte ens hur många saker som vi har gjort sen sist jag skrev. De har grävts en liten damm, diken har fyllts igen, det har planerats och målats. Att se gården bli ännu finare är också en motivationsfaktor.

Hoppchallange.

Motivation via sociala medier

Vi peppar också varandra på sociala medier. Vi utmanar varandra i olika challenges och Angelica har varit generös och delat med sig av sina hoppövningar som hon har tränat under veckan. Detta tycker jag är ett bra initiativ, att motivera varandra på sociala medier, det är ju där man har kontakt just nu med resten av omvärlden. Så fort du slår på nyheterna eller läser tidningen så är det tråkiga nyheter om Coronaviruset.

Sätt upp motivationsmål

Tips att för er där hemma är att sätta upp några mål du vill klara under Corona-tiden. Kanske lära sig något nytt? Eller det kan vara något litet, som att börja måla till exempel. Så man har en liten morot att jobba efter, det tror jag kan hjälpa att hålla motivationen uppe.

Mina mål är:

  • Lära känna hästarna ännu bättre och utvecklas med dem
  • Förbättra min sits
    Stretcha så jag kan gå ner i spagat
  • Lära mig ännu mer holländska

Jag är övertygad att vi går mot ljusare tider och tror att många bra saker kommer komma ur denna tid. Var rädda om varandra och glöm inte att tvätta händerna!

/ Filippa Gould