Lösdrift lockar allt fler hästägare

Lösdrift Menhammar Stuteri

Att välja lösdrift som uppstallningsform blir allt populärare bland svenska hästägare. Grannliv åkte till erkända Menhammar Stuteri för att ta reda på varför de har haft sina hästar i hage året om i över 15 år.

Solen kravlar sig i maklig takt upp över trädtopparna på Ekerö utanför Stockholm. Det är tyst. Ingen märkbar vind. Bara krispiga fotsteg ner för allén, där aspar och ekar skapat ett naturens valv som leder oss in på Menhammar Stuteri. Vi går förbi ståtliga avelshingstar och vackra ston. Här springer nästan alla stuteriets 150 hästar fritt i stora hagar med frisk luft dygnet runt. Här råder total rörelsefrihet.

Johan Hellander Menhammar Stuteri
Johan Hellander

Johan Hellander är både platschef och veterinär på Menhammar Stuteri och är en av allt fler som ser lösdrift som den naturliga uppstallningsformen.
– Lösdriften ger en ökad frihet för hästen. Den får större möjlighet att leva ut sina behov och under naturliga förutsättningar. Bortsett från att hästen har det bättre är det dessutom en enklare uppställningsform ur skötselsynpunkt säger Johan och tar oss längre in på området.

En av världens bästa travare
Hunden Zorro tittar uppmärksamt på när hästskötaren Pirgit Salumets ger några ston kraftfoder vid ett froststänkt staket längre in på området. I hagen bredvid rör sig en hingst med pondus mellan björkstammarna. Det är en av världens genom tiderna bästa travhästar förklarar Johan. USA-födde Mack Lobell kom till Sverige som fyraåring och har bland annat vunnit prestigefyllda Elitloppet två gånger. Han firade nyligen sin 30:e födelsedag och för idag en betydligt lugnare tillvaro långt ifrån Solvallas öronbedövande jubel.

Längre fram längs den vindlande grusvägen ligger en stor ligghall som har kapacitet att skydda runt 20 hästar mot hård vind och strilande regn. Just nu rör sig 17 ungston fritt i hagen som sträcker sig många hundra meter ner mot vattnet. De lämnade sina mammor för bara ett par månader sedan och söker nu trygghet i gruppen istället.

Lösdrift Menhammar Stuteri
I foderhäckarna får de frigående hästarna hö och hösilage dygnet runt. Ligghallen är täckt med halm för värme och renlighet och ger hästarna skydd mot regn, vind och stark sol.

Intill ligghallen står en foderhäck med fri tillgång till grovfoder dygnet runt. Både hö och hösilage utfodras där tillsammans med vatten och salt. Johan och hans kollegor kompletterar dessutom med uppbunden utfodring av kraftfoder inne i ligghallen där varje ungsto har sin egen plats. Bara en skylt med ett nummer och namnen på sto och hingst avslöjar vem som ska stå var.
– Precis som vid inboxning måste du ta hänsyn till individen även i en lösdrift. Hästarna har en individuell förmåga att tillgodogöra sig fodret och de växer olika fort och under olika perioder. Därför förordar jag en uppbunden fodring för att skapa rutiner även i en lösdriftssituation, framförallt om du har större grupper. Då slipper du ofta konkurrens och oro i gruppen och att det blir en kamp om fodergivorna. Det finns äldre hästar som antingen är för dominanta eller underlägsna och som mentalt helt enkelt inte passar i lösdrift. Det gäller däremot sällan unga hästar.

Lösdrift ökar
Under den uppbundna fodergivan i ligghallen har medarbetarna på Menhammar också chansen att undersöka hästarna.
– Det viktiga är att man inte förknippar lösdrift med ohantering. Har du en fungerande lösdrift behandlas hästarna precis lika mycket som i box. Lösdriften ger dessutom en mental stimulans och gruppdynamik, förklarar Johan.

De senaste två åren har trenden varit tydlig. Intresset för lösdrift som uppstallningsform ökar bland hästägare i Sverige.
– Det finns ingen statistik på hur många hästar som går i lösdrift i Sverige. Men diskussionen kring lösdrift har accelererat de senaste två åren och intresset har utan tvekan verkligen ökat, säger Magnus Nordgren som jobbar med bland annat hästfrågor på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.

Lösdrift Menhammar Stuteri

Undviker problem med damm
Ettåringarna i den stora hagen sprudlar av ungdomlig energi. De sätter utan förvarning av ner mot sjön bortom hagens slut. De rör sig som en enad
organism. De tvärstannar, står stilla ett par minuter och galopperar sedan vidare igen tillsynes helt utan mål.
– Det är svårt att hitta nackdelar med lösdrift. Vi håller så många hästar som möjligt i lösdrift och det hanteringssättet fortsätter vi med även när hästarna går in i träning. Man kan diskutera om det ger en ökad skaderisk men det är ingenting som jag har sett på Menhammar. Det beror på vilka grupper vi har. Det kan finnas en ökad skaderisk men samtidigt har du så mycket större fördelar: du får rörlighet och egen träningsverksamhet eftersom de rör sig mycket varje dag. De andas renare luft och slipper instängda stall där de i värsta fall spenderar stor del av dygnet.

Om du har din häst i lösdrift undviker du nästan helt sjukdomsbekymmer som är direkt kopplade till damm- och mögelsporerna som kan finnas i stallets luft. Och kylan är aldrig ett problem så länge du låter hästen vänja sig vid olika årstider.
– Vid kyla ska man tänka på att de ska få vänja sig successivt. Du kan exempelvis inte ha en häst i stall med täcke för att sedan helt plötsligt släppa ut den i 10–15 minusgrader, då får hästen bekymmer. Men med en häst som upplevt årstidsförändringarna är det inga bekymmer. Det handlar om hur tjock päls den sätter.

Granngarden_Losdrift_4Menhammar:

Johan Hellander är platschef på Menhammar Stuteri, ett av Sveriges största stuterier. Stuteriet har funnits i 70 år och föder upp, tränar, tävlar och säljer travhästar. Menhammar har idag 70 avvanda föl, 25 ettåringar och 75 ston.