Jossan är världsunik i sin tävlingsgren

Granngarden_Hast_Liberty1

Vad Jossan Stenqvist vet finns det bara två i hela världen som tävlar i dressyrformen freestyle reining utan utrustning. Hon är en av dem. Libertyträning handlar om att bygga upp en jämnlik relation mellan hästen och ryttaren. Det är träningsformen bakom Jossans magiska kontakt med sina älskade hästar.

Att relationen till ett djur bokstavligen kan rädda livet på en människa, det är knappast någon nyhet. För Jossans mamma, uppväxt i fosterhem under obegripliga förhållanden, blev den kompromisslösa kärleken till hästar livlinan.

Historien blev en annan men heller inte helt enkel för Jossan, ”där det kunde gått riktigt illa”.  Med mammas bagage och en pappa som bestämde sig för att avsluta sitt liv redan när Jossan var liten flicka blev hästar också Jossans livsval. Jossan som sattes på hästryggen innan hon kunde gå. Idag driver Jossan sitt eget företag – Eternal ride – med ”allt inom hästkraft”. När Jossan inte sitter bakom ratten på en lastbil eller kör dumpers går all tid åt till att ta hand om de sex hästarna. Om en månad blir det tillökning.

I den natursköna hagen någon mil norr om Norrtälje går Curt, en amerikansk quarterhäst. Och där lunkar Salix Lucy In The Sky With Diamonds som är en quarterponny tillsammans med ett par andra, alla döpta efter Beatlestema.
– Salix Ticket To Ride tillhör fjärde generationen. Mamma red på hennes gammelmormor. Hon betyder mycket för oss, säger Jossan som svingat benet över ryggen på Vic´s Eternal Popcorn.

Granngarden_Hast_Liberty2
Om Jossan ger en signal till hästen att göra ett mönster och han gör detta på första vink, då är träningen med det över för dagen. Jossan menar att hästarna inte förstår varför de ska göra samma sak om och om igen när övningen blev rätt vid första tillfället. Därför väljer hon bort att tvinga fram repetitioner.

Inget träns, ingen sadel. Jeans, boots och cowboyhatt – när det gäller tävlingsgrenen Working cowhorse är det ursprungstänk och helhetsintryck som gäller. Tävlingsgrenen går ut på att hästen ska rida i ett speciellt mönster och den ska också kunna styra och kontrollera en kalv efter ett speciellt mönster. Det enda hjälpmedel som Jossan ibland använder sig av är stjärnsporrar.
– Känn, säger Jossan och rullar sporrarna i min hand. De är inte vassa, de killas. Det är så jag använder dem på hästen.

Working cowhorse tillhör formen westernridning. En gren som också ingår i samma grupp är freestyle reining. Det säger Jossan, är en ännu svårare dressyrform. Ryttarens uppgift är att under 3 ½ minut visa ett egenskapat mönster med obligatoriska rörelser som spinn, galoppombyten och slide stops. Att stå på hästen och piaff (hästen travar på stället utan att förflytta sig framåt) är exempel på det som man kan lägga till för att skapa sitt unika program.

Granngarden_Hast_Liberty4

Vi pratar 630 kg häst och en ryttare som ska vara totalt samman-flätade. Ett  unikt samarbete och så vitt Jossan vet, finns det bara  två i hela världen som tävlar i denna gren utan utrustning. En av dem är alltså hon själv.
– Detta bygger på att din häst kan lita på dig och att du kan lita på din häst till 100 procent. Inte 99, utan 100 procent. Och att du kan lita på dig själv. Den typen av träning som jag gör kräver fullständig närvaro. Går det galet, då är det mitt fel, inte hästens. I det ingår att låta hästen ha en dålig dag. Märker jag att hästen inte vill träna, då avstår vi. Det ska vara på bådas villkor.

Granngarden_Hast_Liberty3

Jossan berättar om libertyträning – att bygga upp en relation med hästen där den och ryttaren är jämlika. Ett ömsesidigt förtroende, ett partnerskap, där våld och makt absolut är förbjudet. Det handlar om att bli en naturlig ledare till sin häst. Att bygga upp en relation med sin häst, som inte innebär att ”knäcka hästens självförtroende genom att visa vem som bestämmer” tar tid. Det är en livslång process, säger Jossan. Mamma lärde henne grunderna i ridning. Det hon och hästarna tränar på nu, det ger hästarna henne, snarare än hon lär dem.

Det är en blåsig dag, om än ljus som ännu är fylld av sommar. Jossan har precis avslutat ett arbetspass med ”gubbarna” där hon med dumper har lastat sand. Om ett par timmar ska hon på nästa skift. Det gäller att passa på när möjligheten till jobb finns som ger det ekonomiska utrymmet att lägga tid på hästarna. Rik kommer hon aldrig att bli på sina hästar. Det är inte det som är poängen med livsstilen som varken ger utrymme för familj eller pojkvän.
– Nej, skrattar Jossan. De som jag har varit tillsammans med står inte ut med att komma i andra hand, hästarna kommer först, sedan allt annat.

Granngarden_Hast_Liberty5

Mamma Lena bjuder på kaffe i plastmuggar och dajmtårta på tunna papptallrikar där vi sitter på vädertåliga utemöbler i skydd av bussen. Den som Jossan emellanåt packar med hästar, prylar, sällskap och sedan ger sig ut på vägarna. De åker på tävlingar och shower både i Sverige och utomlands. Här, kring bordet, sitter Flisan som nyligen flyttat hem till Jossan. Flisan som Jossan kallar sin lillasyrra och som hon nu är kontaktperson till. Och så Sofie som hjälper till med hästarna när det behövs och har så gjort sedan hon var liten. Ett sammansvetsat gäng som alla är rörande eniga om att arbetet med hästarna ger en frizon från annat.

Mina hästar ger mig livsglädje och tröst. De utvecklar mig som inget annat gör. Hur det än är med allt jobb kring hästarna – så har de varit avgörande för hur mitt liv blev.

 

American Quaterhorse

American Quaterhorse är världens snabbaste häst på en quartermile därav namnet. Den är den äldsta av de amerikanska raserna och räknas som världens till antalet största ras. Hästen är en blandning av andalusier, berberhästar och arabiska fullblod som korsades med engelska importer. Det finns också en nättare quarterhäst som utvecklats från fullblodshästar. Slide stop förknippas med rasen och innebär att hästen i full fart kan sätta ner bakdelen, glida med bakbenen och trava med frambenen. Mankhöjd från ca 145 cm till 167 cm.

 

Jossan Stenqvist

Ålder: 28 år
Yrke: Tävlar och tränar hästar i westernridning framförallt freestyle reining, är hästuppfödare och lastbilschaufför.
Bor: I hus på landet en mil söder om Norrtälje.
Familj: ”Lillasyster” Flisan, en hund och två katter. Mamma och syster med familj.
Hästar: Sex egna, ofta en extra och snart ett föl.
Förebilder: Hästarna, mamma Lena, Curt Pate och Lollo Wale.