Hjälp hästen mot sommarplågor

Äntligen närmar sig sommarhagen med stormsteg. Det innebär ofta en välbehövlig vila för såväl ryttare som häst. Men tyvärr finns det andra djur som vaknar till liv och bara väntar på att förstöra festen. Hjälp hästen mot sommarplågor!

Flugor, mygg, knott, bromsar och fästingar kan göra ordentligt ont och vara extremt irriterande. Även för hästar. De har dessutom en osviklig förmåga att sätta sig där hästen inte kommer åt att vifta bort dem. Här har vi samlat några tips på hur du skyddar hästen mot sommarens värsta plågor.

Hjälp hästen mot sommarplågor

1. Täcke och huva

Skydda din häst genom att klä in den i ett flugtäcke som skyddar kroppen från de värsta betten. Om det blir en riktig flug- och myggsommar kan det vara skönt för hästen med en flughuva som skyddar ögon och öron.

2. Planera hagen

Om du har möjlighet är det bra att kunna låta hästarna välja mellan öppet landskap och skogsdungar. Då är det lättare för dem att undvika svärmar och kan byta miljö efter temperaturen.

3. Sax, nej tack

Hästar mår bra av att få lite sommarfrisyr, så låt man och svans växa. På så sätt får hästen ett naturligt skydd och kan försvara sig lite bättre.

4. Smörj in och spraya

Insekter kan var väldigt irriterande och sätter sig gärna på kroppsdelar där hästen inte kan nå dem med vare sig svans eller mun. På dessa kroppsdelar är det viktigast att smörja in hästen med insektsmedel. Vissa hästar med ljus mule kan också lätt bli solbrända. Så glöm inte att ta på solskyddsfaktor på mulen om hästen ska vara ute i hagen.

5. Insektsfällor

En bromsfälla reducerar effektivt mängden bromsar och hästflugor inom ett område – helt utan gifter eller miljöförstörande ämnen. Den mörka bollen lockar bromsar och flugor till sig och besparar hästen mycket irritation och många plågsamma bett.

6. Ställ in dagtid

Om du upptäcker att din häst tycker att det är jobbigt att vara ute i värmen eller är allt för plågad av insekter bör du ställa in den i stallet under dagtid.

Här kan du läsa mer om hur du hjälper hästen att undvika sandkolik.