Häst & hundliv på Jällsjö Gård

Helenas och Olles möte blev starten på Jällsjö Gård som idag är uppskattad för sina kurser i bland annat viltspårning, jakt och hästdressyr. Grannliv tog bilen till sörmländska Flen och en gård dit besökare gärna återvänder.

Granngarden_jallsjo_gard_1

En påskjuten älg – nedsegnad i en paddock. Det är nästan en symbolbild för bra för att vara sann: jakten som möter ridsporten. Men så startar berättelsen om Jällsjö Gård, för älgen var Olle Widells, och hon som ägde paddocken och utanför sin dörr fann en glatt överraskad, och kanske något generad jägare, var Helena, idag även hon med efternamnet Widell.
– Det var den 15 oktober 1989. I dörren stod en otroligt vacker kvinna med jakthundar vid fötterna som sa att hon inte var förvånad: ”ja, ni jägare kan då ställa till med vad som helst!”, berättar Olle och skrattar.

Granngarden_jallsjo_gard_4
Olle Widell har skjutit 291 älgar genom åren. En av dem ledde honom till Helena.

Mitt i livet kom kärleken som inte gick att stå emot. De båda blev ett par och flyttade in i jaktstugan Jällsjö i närheten där Olle bedrivit jakt under många år. Två år senare vigde prästen dem utanför ladan. Helenas mamma sken som en sol, pappan var rörd så att han grät.
– Helena är min bästa vän. Vi har starka viljor båda två, men ser alltid till att bli sams, säger Olle.

Granngarden_jallsjo_gard_3
Jällsjö Gård

Med åren har de små husen vuxit sig större och bit för bit har jaktstugan blivit en rejäl gård med ridhus, stall, gästhus och snart ett hundpensionat vilket är nästa projekt. Helena tar emot dressyrelever, de har hundkurser, Olle arrangerar jakt, skytte och aktiviteter för grupper som kommer till gården och de två har byggt upp ett liv kring det de älskar mest: naturen, jakten, hundarna och hästarna. De båda talar ofta om att saker ”kommer med strömmen”, hur livet tar en dit man ska.
– I vårt fall har det inte gått att stoppa. Man kan inte säga att vi har haft en långsiktig plan, utan det ena har gett det andra och vi har lyckats gripa chanserna när de har dykt upp, säger Helena.

Granngarden_jallsjo_gard_2
Yvonne med hunden Doris, instruktören Per Kristoffersson, Frida med Pralin och Susanne med taxen Råttan. Idag övar de det klassiska viltspårningsmomentet återgång, då hundarna får öva på att inte bli överlistade av viltet som går tillbaka i eget spår för att förvilla förföljare.

Ett av de mest betydelsefulla lyckokasten i gårdens utveckling var att de fick chansen att köpa skog av Assi Domän. Idag har de 274 hektar mark som hör till Jällsjö. Något som man utnyttjar till fullo tillsammans med sina gäster som kommer från hela världen för att uppleva naturen. Ofta samarbetar man med granngården Sofielund och deras 600 hektar mark när det gäller jakt, fiske- och naturupplevelser.
– För vissa utländska gäster är det exotiskt att bara få vandra i en svensk skog och uppleva naturen, berättar Olle.

Och visst är det svårt att inte charmas av den sörmländska skönheten. Sjön nedanför huset glittrar, fågeln kvittrar i skogen och det doftar fuktig sommarjord.
– Vi har sex hundar och det är alltid något som måste fixas på gården. Att resa bort på semester finns inte. Men för mig är det självklart att man måste offra något för att få leva så här, säger Helena och blickar ut över skogen.

Granngarden_jallsjo_gard_7

Runt halsen har hon alltid sin visselpipa. Ett blås i den räcker för att deras hundar ska komma sättande i full karriär från alla delar av tomten. Helena har fäst gps-halsband på dem så att hon kan se om någon skulle ströva för långt bort. Äldst och coolast är Hexa, en hannoveransk viltspårhund, som Helena vann SO-Mitt mästerskapet i eftersök med 2012.
– Jag fick en sådan hund när jag var nio och uppfödaren blev min mentor som visade hur jag skulle träna henne. Sedan dess har jag sysslat med viltspårträning och eftersök. Det är fantastiska hundar, lite udda och riktiga enmanshundar som är otroligt envisa i sitt spår och duktiga på det de gör.

Hon och Olle blir ibland uppringda till eftersök på vilt som har skadats i jakt eller har blivit påkörda i deras upptagningsområde.
– Det var så mitt intresse började. Jag ville inte att djuren skulle lida, säger Helena.

När de går ut använder de Hexa som spårhund och Mint, en korsning mellan vit älghund och wachtelhund, som ställande hund.
– Vi låter Hexa leda vägen och när vi märker på Mint att djuret finns nära släpper vi honom. Han skäller ståndskall för att hålla viltet på plats tills Olle hinner fram med bössan. Fördelen att arbeta med två hundar är att vi kan fortsätta spårningen även om Mint skulle tappa spåret, då kan Hexa leda oss rätt.

Granngarden_jallsjo_gard_6

Intresset för jakt har Olle burit med sig sedan barnsben. Han växte upp på landet med en pappa som jagade.
– Jag sköt min första räv när jag var sex år. När skatorna skrattar,
då vet man att det finns en räv i närheten. Då smyger man och spejar
så tyst man bara kan mot vinden och fåglarna. Om de tystnar måste du bli blixtstilla och får inte gå igen förrän de ljuder.

Med tiden utvecklade Olle förmåga att kunna se var djuren rör sig och var de bästa passen är. Dessutom har han alltid haft förmågan att känna på sig om han är iakttagen, vilket kan vara bra i jakten.
– När jag var femton skulle min pappa sälja blårävsskinn till pälshandlare Sven Grünewald, bror till konstnären. De kom inte överens om priset. Då hörde jag skatorna utanför och sa till honom att han kunde få köpa mitt rödrävsskinn istället. Var har du det då, frågade han? I skogen, sa jag.

Olle tog sin bössa, sprang ut i snön och kom tillbaka en stund senare med räven i nypan. Grünewald blev så imponerad att han gav Olle etthundra kronor. 32 rödrävar är Olles årsbästa …
– När folk säger åt mig: det där går aldrig! Då taggar jag till. Det gäller det mesta i livet! säger Olle.

Han har arbetat som jaktvapengrossist under många år, men enligt honom är det inte bössorna som står för den största revolutionen under de sextio år han har jagat:
– Med de GPS:er vi kan fästa på hundarna idag kan vi se precis var de är och även slå på en mikrofon för att höra vad de sysslar med just nu. Det har verkligen förenklat mycket, särskilt vid eftersök, förklarar Olle.

Förutom jakten arrangerar man hundkurser i apportering, dressyr och viltspårning med olika instruktörer på gården. En av dem är Per Kristoffersson och hans företag PK Eftersök som arbetar på heltid med att utbilda hundar och deras förare i eftersök. När Grannliv besöker gården övar han kursdeltagarna i återgång, det vill säga när vilt för att förvirra förföljare går tillbaka i sitt eget spår och sedan tar ett språng åt sidan. Det löser en van viltspårhund genom att gå tillbaka och sedan slå en lov kring spåret för att undersöka stickspår.

Granngarden_jallsjo_gard_5

När Helena inte tränar med hundarna tillbringar hon mycket tid i ridhuset där hon ger dressyrlektioner. Tanken var egentligen att hon skulle ta ett jobb som ekonom, men ganska snart styrde hästarna henne i en annan riktning.
– Det började med att någon ville ha en lektion. Sedan växte det. Det bara blev så. Min morfar var kavallerist och mormor en av de första kvinnorna i landet som tävlade i dressyr och hoppning. Jag har gått i den gamla skolan där man lärde sig bygga upp en häst från grunden för att den ska hålla.

Själv har hon utbildat många hästar på olika nivåer och också tävlat en hel del genom åren. Hennes mål är att få hästarna avspända och att möta ryttarna på deras egen nivå. Alla typer av ryttare kommer till gården.
– Det roligaste jag vet är att hjälpa de som verkligen vill lära sig att rida. När det är som bäst hinner du knappt tänka vad du ska göra innan de där 600 kilona har gjort det åt dig. Det är värt allt slit i världen!

Granngarden_jallsjo_gard_8

Granngarden_jallsjo_gard_9
Det stora köket är en naturlig samlingsplats där besökarna kan hjälpa till med middagen. Helt i stil med gårdens anspråkslösa stil har de lagt in ett robust stengolv som tål både stövlar och tassar. Just ikväll blir det kräftor, älgfilé, smörstekta kantareller, rostade rotfrukter och krutongfyllda tomater.

Olles och Helenas liv betyder ett hus ständigt fullt med gäster, men det är något de genuint uppskattar. Det märks. Kanske är det den gästfriheten som gör att många av gästerna ”fastnar” för Jällsjö och väljer att komma tillbaka gång på gång.

Jällsjö Gård

Hemsida: jallsjo.com
Var: söder om Flen, Södermanland.
Verksamhet: tar emot gäster för jakt, hästdressyr, hundträning och flera andra aktiviteter. Skogsbruk och ensilagetillverkning som säljs i 35-kilosbalar.