Harven i potatislandet

g3

Vi är glada över att få blogga här på Grannliv och under några veckor få möjlighet att visa er glimtar ur vår vardag på Sågkvarns gård. Ni kommer rakt in i vårbruket som vi har startat idag.

Eftersom våren har varit sen med sin ankomst är det nu mycket att göra. Idag var det harvning av potatislandet som stod på programmet. Vår strävan är att använda hästarna i arbetet så långt som det är möjligt. Det vinner både häst, människa och natur på. För närvarande bor det fyra arbetshästar på Sågkvarns gård. Två ardennerhästar och två nordsvenskar.

g1

Valle som spändes för harven idag är en fyraårig nordsvensk valack. Han är inkörd här på gården av Fredrik. Valle är fortfarande ung och relativt oerfaren men läraktig och mycket dragvillig. Han drog med lätthet den tunga harven. Eftersom harven är tung krävs en dragvillig arbetshäst som fortsätter gå trots att det tar emot. I allt arbete med häst är det viktigt att hästen lyssnar till rösthjälperna och kan stå helt stilla tills annat kommando ges. Detta börjar Valle bli riktigt duktig på.

g2

Hanna och Fredrik på Sågkvarns Gård gästbloggar på Grannliv vecka 19–22. Vill du läsa mer om livet på gården besök deras egen blogg Sågkvarns Gård.