Dressyrryttaren Gabriella Tichelaar om sina träningsrutiner

Jag heter Gabriella Tichelaar och jag är foderambassadör för Granngårdens egna foder. I mitt förra blogginlägg skrev jag om mina fodringsrutiner, denna gång tänkte jag skriva om hur jag lägger upp träning av mina hästar för att de skall hålla sig friska och glada.

När det kommer till hållbar träning är det många faktorer som spelar in och inte enbart hur du rider och hur mycket. Något som är väldigt viktigt är teamet runt dig och din häst till exempel veterinär, hovslagare, tränare och foderleverantörer. För mig är det enormt viktigt att det är kompetenta människor som jag samarbetar med och som jag kan lita på. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har ett sådant bra samarbete med samtliga dessa viktiga personer i mitt häst liv och som bidrar med deras kompetens till min satsning.

Gabriella Tichelaar bloggar om sin träning med dressyrhästarna.

Lyssna på hästens signaler

När jag lägger upp en träningsplanering för en häst så ser jag såklart till ålder men också hur hästen känns och svarar på träningen som jag utför. Med den unga hästen är det såklart bra att försöka uppnå de mål som den bör kunna vid sin ålder men det är viktigt att man alltid lyssnar till hästens signaler. Om den börjar bli trött eller om den kanske kommer in i en växt period så tycker jag att man med fördel kan låta sin unga häst få viloperioder. Man behöver inte känna sig stressad över att den hamnar efter om de får en ledighet, min erfarenhet är att de oftast känns bättre och starkare när de har stått och fått smälta allt de lärt sig. Varierat arbete är såklart jätteviktigt för både hållbarhet och motivation.

När jag lägger upp en träningsplan för min ngt äldre häst börjar jag oftast med själva tävlingsplaneringen och gör min träningsplanering utefter den. Även här låter jag min häst få korta återhämtningspauser ibland. Det behöver inte alltid betyda att den får vila utan det kan ju till exempel vara en vecka med enbart skogspromenader och lite annat än det man gör normalt.

Gabriella Tichelaar är dressyrryttare och tränare.

Viktigt med utevistelse

För mig är det otroligt viktigt att mina hästar får ordentligt med utevistelse och tillåts att vara just hästar. Alla mina hästar är ute alla dagar och i alla väder, vid extremt dåligt väder blir det en lite kortare vistelse ute men ut går de alltid. Jag brukar även låta min veterinär checka av mina hästar med jämna mellanrum, inte enbart när det behövs. Det tycker jag känns tryggt och det är alltid skönt att kunna bolla med sin veterinär om man känner sig osäker på något.

Jag har också ett fantastiskt samarbete med min tränare, hon ser mina hästar varje vecka och känner oss väl, något som är väldigt viktigt tycker jag. Kontinuitet och långsiktighet är två saker jag tror väldigt mycket på, om det så gäller min tränare eller min foderleverantör. Nu när tävlingssäsongen drar igång så blir det självklart mycket fokus på programmet man avser att rida den säsongen och de rörelser det innehåller. Däremot är det viktigt att inte glömma att både häst och ryttare behöver annan träning också. Idag var det till exempel fint väder men väldigt blåsigt ute och då hade det varit ett enkelt val att bara rida inne i ridhuset. Jag åkte till galoppbanan istället och det var visserligen lite spännande i början men efter ett tag så kunde vi fint galoppera runt trots blåsten. Det kommer säkert att blåsa på några tävlingsplatser i vår också, bäst att vara förberedd.

Gabriella Tichelaar är dressytränare.

Glöm inte dig själv!

Det är såklart viktigt att vi tar hand om våra älskade hästar på bästa sätt för ett optimalt resultat men vi inte skall förglömma oss själva!! Hur vi tar hand om vår egen kropp; hur vi äter, tränar, sover osv. det är väldigt viktigt att vi ryttare ställer lika höga krav på oss själva än på hästen för att ge hela ekipaget de bästa förutsättningarna för en lyckad säsong.

Till slut; nu när träningen blir mer intensiv och vintern blir till vår så är det viktigt att hålla koll på foderstaten och framförallt att justera den ifall det behövs.