Gabriella Tichelaar – ny gästbloggare på Grannliv

Jag heter Gabriella Tichelaar, jag är dressyrryttare och foderambassadör för Granngårdens eget hästfoder sedan drygt ett år tillbaka, jag har dock använt mig av fodret längre än så.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina fodringsrutiner och vad jag tycker är viktigt runt det. Rutiner är väldigt viktigt, speciellt när det gäller matrutiner.

Så här ser en dag ut hos mig:

Ca kl 06.30: ger jag halva grovfodergivan, därefter går jag runt och kollar att alla hästar har vatten, då jag ger vatten i hink, gör rent hinkarna vid behov och fyller upp dem. Jag har ett litet stall med 7 hästar så då fungerar det bra med hink, dessutom har jag alltid stenkoll på hur mycket eller lite de dricker.

Efter det ger jag kraftfoder, Jag är väldigt noga med att de hinner äta grovfoder en stund i lugn och ro innan jag ger kraftfoder (har man sett en häst med foderstrupsförstoppning så vill man helst undvika det igen). När hästarna har ätit upp börjar jag släppa ut dem och då får de resterande grovfoder med sig ut i hagen.

Sen börjar den roliga mockningen ?. Det är ju dessutom ett ypperligt bra tillfälle att se hur hästarna mår.

Efter detta brukar jag själv ta frukost för att sedan arbeta hästarna.

Ca kl 12: fodrar jag lunch och det består till de flesta hästar endast av grovfoder. Har jag någon häst som äter mycket kraftfoder får den ett sådant mål här också, just för att dela upp en stor giva så hästen har en bra möjlighet att bryta ner stärkelse och fett i tunntarmen.

Gabriella Tichelaar gästbloggar på Grannliv.se.

Mina hästar är ute så mycket som det går om det inte är extremt dåligt väder då de får komma in tidigare, men normalt så är alla hästar ute hela dagarna.

Ca kl 16: börjar jag ta in hästarna och då får de precis som på morgonen grovfoder först och efter jag skött och visiterat dem bytt täcke osv så får de kraftfoder.

Ca kl 20: ger jag kvällsmat till hästarna som består av grovfoder, jag brukar ge en ganska stor giva på kvällen så de får så mycket tuggtid som möjligt.

En självklarhet är naturligtvis fri tillgång på färskt vatten (alltid)…

För mig är det viktigt att försöka hålla dessa tider för hur det än är så vet inte hästarna om det är måndag eller lördag och de har inte några behov av en sovmorgon även om vi människor tycker det kan vara skönt.

Naturligtvis så ser det lite annorlunda ut på sommaren då kanske vissa hästar går på bete, och kanske till och med bor ute på natten. Jag brukar dock nästan alltid stödutfodra de som bor ute, speciellt de sista åren då det varit brist på bete.

Granngården foder elit koncentrat.Foder som jag just nu använder mig av:

Det är en bra bas och det finns något som passar alla mina hästar oavsett ålder eller vilket arbete de utför. Sedan finns ju dessutom många fler sorter att välja på ur Granngårdens sortiment och de har duktiga foderrådgivare om man behöver hjälp.

Gabriella Tichelaar tävlar dressyr.

I grunden ska man ju helst ha ett bra grovfoder såklart, vilket jag är otroligt tacksam att jag har speciellt eftersom det varit så svårt sista åren. Jag har nu använt mig av dessa foder i några år och måste säga att jag är otroligt nöjd med resultatet, hästarna är fina i hullet, presterar bra, är blanka i pälsen, bra i magen och de älskar maten vilket inte alltid är en självklarhet.