Foderfokus hemma hos Stig H Johansson

Granngarden_Portratt_Hast_Stig_H_grannliv_413_7Om det är några som förstår betydelsen av bra foder är det familjen Johansson. Stig H och Karin med barnen Jenny och David arbetar alla med hästsport på olika sätt. Grannliv besökte gården där några av världens mest kända travhästar har stått.

Stig, eller Stig H, är en legend, inte bara inom svensk travsport, utan även internationellt. Normalt sett brukar det vara vattentäta skott mellan trav- och ridsport, men på Johanssons gård Stora Alby i Upplands Väsby hittar du både hopp- och travhästar i stallen. Sedan sjuttiotalet är gården navet i Stig H Johanssons träningsverksamhet, men där pågår numera även hoppträning då sonen David, och framför allt dottern Jenny, har framgångar på hopparenorna.
– Stora Alby är speciell för mig. Det var min första egna gård som jag skaffade efter uppmuntran från min vän och mentor, veterinären Lars-Erik Ullberg, berättar Stig.

För tillfället har man 67 trav- och 8 hopphästar i stallen. I de stora hagarna som finns på ägorna går gamla, nya och framtidens stjärnor. Familjen äger eller har delar i femton av dem.
– Alla hästar som vi har i träning här får så mycket som möjligt gå ute sommartid, även de som just nu är våra mest högpresterande tävlingshästar, säger Karin.

Stig H Johanssons förmåga att som tränare och kusk få kontakt med hästar och få dem att vilja ge honom allt de har på en tävling, har beskrivits som magisk. En egenskap som tillsammans med erfarenhet, tävlingstalang, ledarskap och sinne för att driva företag har gjort honom till Sveriges mest framgångsrika travtränare genom tiderna. Som kusk har han vunnit över 6 200 lopp. Kärleken till hästar sammanförde paret: Karin växte upp på ridskola och har alltid älskat djur.
– På ridskolan fanns det mycket folk och lite hästar, sedan fick jag en praktikplats på Solvalla och där fanns det massor av hästar och litet folk, vilket var en dröm! Så småningom blev hon skötare inom travet och det var så de träffades. Efter så många år inom hästsporten har Karin och Stig sett och provat det mesta.

De vet att ställa höga krav på sitt foder, eftersom det är en viktig del för att lyckas inom hästsport.
– Vi har har formsvackor och då får man bli detektiv och söka felkällor. Ibland kan det räcka med att justera fodersammansättningen för att det ska vända.

Till sin hjälp har man laboratorietester och nya forskningsrön från bland andra SLU. – Förr tog man en näve av höet och om det doftade gott var det ok. Idag skickas allt på analys och med hjälp av de vita balarna för ensilage har vi fått ett mycket mer jämt grovfoder, vilket underlättar, säger Stig.

När man tar ställning till foderstaten utgår man självklart från hur hästarna presterar på träning, framför allt ”snabbjobben”, det vill säga de hårdaste tävlingsliknande träningspassen som man har två gånger i veckan med hästarna. Men lika viktigt är exempelvis allmänintrycket, temperamentet, hur magen mår och pälsen ser ut. Travhästarna och hopphästarna är så olika väsen att man har olika foderprogram för dem. Hopphästarna behöver vara mer explosiva, medan travarna i större utsträckning tömmer sig helt på energi under träningspassen.

Alla travhästar äter samma basfoder: fri tillgång till höensilage, vilket blir 10–12 kg dagligen, plus kraftfoder ett par gånger om dagen som serveras med ren havre.
– Havre är ”högoktanigt” bränsle. Inte alla hästar klarar av det på grund av att de blir för explosiva i temperamentet och stressar vid tävling eller hårda träningspass. Istället för att lägga på sig, tappar de hull och i prestation, förklarar Stig.

En annan viktig faktor vid hårdträning är att hästarna får i sig vätska, särskilt sommartid vid långa transporter till tävlingar. Då finns det tillskott att ge hästarna så att de blir törstiga och självmant dricker mer. Även foder som går att blöta upp underlättar. Under de femtio år som Stig har varit verksam har rönen skiftat och mycket har förändrats. Bara en så enkel sak som hur ofta man utfodrar hästarna, fyller Karin i:
– Förr gav man en giva på morgonen och en på kvällen. Idag försöker vi göra precis som elitidrottare, hästarna äter mindre fast fler gånger. Det spelar ingen roll hur bra och näringsrikt ett foder är om hästarna inte äter det, därför är det viktigt att fodret är smakligt.

Sedan tjugo år tillbaka samarbetar Stig med Granngårdens foderexpert Per Gunnar ”PG” Åhäll.
– Han har hållit på länge och är ständigt uppdaterad på de senaste rönen. Sådant har alltid intresserat mig eftersom jag inte tror att något företag mår bra av att gå i samma hjulspår år ut och år in. Man behöver förnya sig, säger Stig.

 

PG kommer regelbundet till gården, tittar till hästarna och pratar med skötarna. Dessemellan agerar han bollplank åt dem och justerar foderstaten så att den individanpassas om det är specialsituationer. Efter analys av gårdens grovfoder, som man köper direkt från en bonde, har PG skräddarsytt ett specialfoder för gården. De använder även vid behov Granngårdens nya Betfiber Mix, Aktiv och Avel, alla fodren är i pelletsform, berättar Karin.
– Då är vi säkra på att hästarna får i sig precis rätt sammansättning och inte plockar ut saker.

Gårdens mest kända häst Victory Tilly tillbringar dagarna som 18-årig pensionär i hagen en bit bort. Han är den svenskfödda häst som har tjänat mest (37 miljoner kronor) och vann 70 av sina 100 lopp. Han var den snabbaste travhästen genom tiderna då han 2002 sprang under den magiska gränsen 1.09 och satte världsrekordet 1.08,09 på 1 609 meter i USA.
– Jag minns fortfarande första gången jag körde honom som unghäst. Efter träningsrundan trodde jag att min klocka var trasig eftersom det inte kändes som att det hade gått så snabbt. Det är alltid ett bra tecken. Han sprang med sådan lätthet och behövde inte arbeta så hårt för att springa fort, säger Stig och blickar ut över fältet.

Medan han sköter den dagliga träningen och är iväg på tävlingar, tar Karin hand om en del administration när hon inte är med dottern Jenny som just nu har stora framgångar på hopptävlingar med deras Sammy Joe SN. Sonen David har utbildat sig till tränare och tar emot hopphästar på sin egen gård ett stenkast bort från Stora Alby och dottern Tove har ett förflutet som hästskötare.
– Vi är så klart jätteglada att de har hittat samma intresse som vi, säger Stig.

Passionen för hästsport gör att det bara blir två veckors semester per år, vanligen vintertid, men det är ett pris de är mer än villiga att betala för livet med hästarna.

Hemleverans

Stora Alby är avtalskund hos Granngården i Arninge och får sitt kraftfoder hemlevererat. Dels en pelleterad specialblandning anpassad för gården och dels Granngården Betfiber Mix, Aktiv och Avel. Foderstater tas regelbundet fram i samarbete med Granngårdens foderexpert PG Åhäll.