Foder och installning – 5 tips på vägen

När hösten är på ingång är det också dags för hästen att byta grönbetet mot stallet igen. För att göra omställningen till ny miljö och nytt hästfoder så enkel och smidig som möjligt har Grannliv samlat några handfasta tips på hur du ska tänka kring hästens foderstat.

1. Tillvänjning av kraftfoder

När nätterna blir kallare minskar näringsvärdet i gräset snabbt – vilket ökar hästens energibehov – därför är det bra att stödfodra redan innan det är dags att flytta tillbaka hästarna in i stallet. När näringen försvinner finns det också en risk att hästen börjar äta växter som den vanligtvis undviker, växter som kan vara giftiga. Som hästägare gäller det därför att vara uppmärksam på detta.

Det tar oftast mellan en och tre veckor för hästar att anpassa sig efter byte av hästfoder. Tillvänjningen bör därför ske gradvis. Hästar som kommer in från betet med dåligt hull bör alltså inte få för mycket kraftfoder direkt utan intaget ska trappas upp gradvis. Det är också vanligt att hästar kommer in med ordentligt hull och även ”bantningen” ska ske gradvis. Det nya fodret kan nämligen påverka bakteriefloran i tjocktarmen under installningen.

2. Kom ihåg mineraler och vitaminer

Vid installningen är det också viktigt att ge hästen fodertillskott, vitaminer och/eller mineraler. De kan med fördel ges tillsammans med kraftfoder.

3. Gör en grovfoderanalys

Vid utfodring är det viktigt att grovfodret som används är analyserat och att det passar just din häst och hästens näringsbehov. På Granngården kan du få hjälp med grovfoderanalys.

4. Vänj föl vid kraftfoder

När det kommer till att vänja föl vid kraftfoder så är ett bra sätt att erbjuda mindre portioner ur hand eller i en hink. Du bör däremot undvika att ge stärkelserika kraftfoder till föl i större utsträckning.

5. Viktigt med vatten

Ett minskat vätskeintag kan ge hästen kolik – se därför alltid till att hästen dricker tillräckligt med vatten. Hästens  törst bör stimuleras och det görs lättast genom att ge hästen salt för att på så sätt få hästen att dricka. För hästar som arbetar hårt kan det ibland innebär att det inte räcker med en saltsten – då kan man komplettera med salt i hästfodret. Betfiber Mix är ett pelleterat uppblötningsfoder som med sitt allsidiga och fiberrika innehåll passar bra som energitillskott.

Foto: Emelie Otterbeck