Därför blir du gladare med husdjur

Det är vetenskapligt bevisat – du blir gladare av att ha ett husdjur! Forskare har kommit fram till att den som har ett husdjur mår bättre. Inte så konstigt tycker alla djurägare och det här är anledningen.

Känner du också lyckohormoner bubbla i kroppen när du klappar din katt, leker med din hund eller sitter på din häst? Då är du inte ensam. I en studie som gjordes på uppdrag av Agria Pet Insurance i Danmark visade resultatet tydligt hur positiv inverkan djur har på våra liv.
Hela 70 procent svarade att de blev på bättre humör av sina husdjur och 60 procent svarade att djuren ökar deras livskvalitet.
Så här såg resultatet ut:

  • 70 procent av djurägarna säger att deras djur får dem på gott humör.
  • 60 procent menar att djuren ökar deras livskvalitet.
  • 33 procent svarade att djurägandet hjälper dem att få motion.
  • 20 procent känner stöd från djuren när de är stressade.
  • 11 procent upplever stöd när de känner sig deppiga.

– En enkel förklaring till att husdjuren har en sådan positiv inverkan på oss är att kontakten med dem inte kräver särskilt mycket från oss människor, säger Poul Videbech, professor och överläkare för neuropsykiatrisk depressionsforskning.
Vetenskapliga studier har visat att närkontakt med djur ökar hormonet oxytcin i våra kroppar. Oxytocinet gör oss lyckliga, lugna och får oss att känna samhörighet. Faktum är att det inte bara är hos oss människor som lyckohormonet ökar, i vissa fall har man sett att oxytocin också ökar hos hundar vid interaktion med människor.