Byta foder vid installningen – det ska du tänka på

När hästarna återvänder till stallet efter månader på bete behöver de byta foder vid installningen. Från grönbete till kraftfoder. Vi hjälper dig att lyckas med övergången. 

Hösten närmar sig med stormsteg. Så också tiden när hästen ska byta foder vid installningen. För att övergången från gräs till kraftfoder ska ske så smärtfritt som möjligt är det en bra idé att införa lite kraftfoder redan under de sista veckorna av grönbetet. Då vänjer sig hästens mage successivt. Dessutom finns det en risk att hästarna börjar äta av växter de normalt undviker när näringsvärdet i gräset minskar om hösten. De växterna kan vara giftiga.

Byta foder vid installningen – vänj hästen successivt

Hästar behöver från en till tre veckor att anpassa magarna när de ska byta foder vid installningen. Hästar kan komma in från betet med antingen ordentligt hull eller dåligt hull. Oavsett om hästen behöver ”banta” eller trappa upp med kraftfoder så gäller det att detta sker gradvis.

Tillsammans med kraftfodret behöver hästarna även fodertillskott och nödvändiga vitaminer och mineraler vid installningen. Det är också viktigt att säkerställa att hästen dricker ordentligt. Om hästen börjar dricka mindre riskerar den att drabbas av kolik. Se till att hästen får i sig salt via exempelvis en saltsten. Det är det enskilt bästa sättet att stimulera hästens törst. För hästar som arbetar hårt kan det till och med behövas extra salt i hästfodret.

Gör en grovfoderanalys

Vid utfodring är det viktigt att du erbjuder din häst ett grovfoder som är analyserat och passar just din häst och din hästs näringsbehov. När du väljer grovfoder ska du tänka på tre saker. Näringsmässig kvalitet, hygieniska kvalitet och hur mycket vatten fodret innehåller. Enklaste sättet är att göra en grovfoderanalys. Det indikerar vilka näringsvärden som grovfodret har. En grovfoderanalys ger dig ett torrsubstansvärde, ett lågt värde innebär att fodret innehåller mycket vatten och att du därför behöver utfodra mer.

Grovfodret ska också lukta gott och vara fritt från mögel. Som hästägare är det viktigt att du funderar på hur du lagrar ditt grovfoder så att du behåller en hög hygienisk kvalitet.

Läs Granngårdens hästfoderguide så får du all information du behöver.