Brunstigt sto – hjälp hästen att hitta kraft under brunstperioden

Om du har haft förmånen att jobba med ett sto vet du att hennes Girl Power kan vara oslagbar på tävlingsbanan, men som i perioder också innebär en del utmaningar. Humörsvängningar och minskad samarbetsvilja under brunstperioden är något som många av oss är bekanta med. Men vad beror det på och hur kan du hjälpa ett brunstigt sto?

Det är dagsljuset som till största del styr hästens brunst. För de flesta ston varar därför brunsten under vår och sommar och går sen in i en viloperiod under vintern. En del ston brunstar dock året runt. När solljuset sakta återkommer under tidig vår startar brunsten upp igen, där varje cykel är i genomsnitt 21 dagar. Men det är sällan stoet kommer in i en regelbunden brunstcykel direkt. Istället sker en varierande lång övergångsfas, där hon ofta kan uppvisa längre brunstcykler och kraftigare symptom. Dessa kan både vara väldigt jobbiga för både stoet och dig som ryttare.

Upptäck symtomen för ett brunstigt sto

Symptomen kan delas in i två kategorier, beteendemässiga och fysiska tecken. Dessa tecken kan variera mycket mellan individer och under cykelns gång. Beteendemässiga tecken kan till exempel vara att stoet blir tjurigt/aggressivt, mer intresserad av andra hästar eller ofokuserad vid arbete. Fysiskt kan hon vara känslig vid hantering, ha svårare för att ta ut stegen, hoppa och arbeta korrekt med ryggen samt att hon protesterar mot skänkeln genom att bocka eller slå bakut. Förklaringen ligger dels i en hormonpåverkan, men också i att äggstockar och reproduktionssystem är placerade bakom sadeln och under ryggraden. Därför upplever ston ofta spänning och kramper i rygg- och bakparti under sin brunst.

Så hjälper du ett brunstig sto

  • Håll henne i hälsosamt hull. Övervikt kan påverka cyklerna och forskning visar att fetma reducerar viloperioden, vilket innebär att brunsten pågår under en längre tid. Ibland året runt.
  • Överväg naturlig ljussättning. Om stoet står i ett stall med lamporna på under vintern, i synnerhet i slutet av dagen, kan kroppen tolka det som att dagarna är längre än de egentligen är och leda till att hon brunstar året runt.
  • Välj en foderstat med hög andel fiber och begränsa mängden spannmål och stärkelserikt kraftfoder, som annars är förknippat med ett reaktivt beteende och därför sannolikt kan förvärra hennes uppförande under brunstperioden.
  • Att använda riktat tillskott rekommenderas.

Ge tillskott som underlättar brunsten

NAF Oestress är till exempel ett tillskott utvecklat för att hjälpa ston som upplever en besvärlig brunst. Produkten innehåller bland annat Munkpeppar, en ört som hjälper stoet till bättre hormonell balans. Detta kombineras med magnesium och örter som ger stöd för den kramp, spänning och svullnad som annars skapar ömhet och obehag hos stoet. Med Oestress kan vi hjälpa stoet att bli mer bekväm och må bra under sin brunstperiod så att hon kan använda sin fulla styrka av envis beslutsamhet, kvicktänkthet och ledarskap som en positiv superkraft. Läs mer om tillskottet här.

Här kan du läsa mer om rätt foder till dräktiga ston.