Brodda hästen säkert i vinter

Vintertid behöver hästen broddas för att inte halka och skada sig. Men vilken brodd ska man använda och när? Vi reder ut begreppen.

När underlaget är hårt och halt är det nödvändigt att brodda skodda hästar så att de inte halkar och riskerar skador. Isbroddar finns i en mängd olika storlekar och modeller så det är inte helt lätt att veta vad man ska välja. Börja med att kolla vilken storlek det är på broddhålen på hästens sko. De vanligaste storlekarna är 5/16” och 3/8”.

Det finns ett par olika modeller av vinterbroddar eller isbroddar som passar vid olika tillfällen. När underlaget är riktigt hårt och isigt är den lägre isbrodden att föredra. En högre brodd passar bättre på ett mjukt och moddigt underlag, till exempel snöslask eller lera. Använder du en högre brodd på hårt underlag är det viktigt att tänka på att att hovens vinkel ändras om inte hela brodden sjunker ner i underlaget.

Använd slitskydd

En häst som rids på hala underlag eller springer runt mycket i en isig hage kan behöva fyra broddar, annars räcker det gott med två broddar per sko. De flesta hästar sliter broddarna ojämnt så var noga med att byta ut de slitna broddarna direkt så hästen inte snedbelastar hoven. När hästen inte är broddad kan det vara bra att använda en slitskyddsbrodd, särskilt om hästen sliter mer på ena sidan av skon. Man kan även skydda broddhålet med en broddhålsfyllning.

Skydda hovar och ben

Under vintern kan man komplettera med snösulor om man rider i blöt snö som bildar ”styltor” i hästarnas hovar. Det finns förstås en liten risk att hästen kan skada sig när den är broddad, men jämfört med den typen av skador som kan uppstå, och de skador som hästen kan få av att halka eller gå omkull, så är det ofta en ofarligare typ. Däremot är det alltid bra att skydda hästens ben och hovar när den är broddad med boots och lindor eller benskydd. Skruva alltid ur broddarna när hästen transporteras eller så snart underlaget ute inte längre kräver det.

Olika typer av isbroddar

Isbrodd och vinterbrodd från Granngården.

Brodd av stål med härdad kropp och lödd hårdmetallkärna. Avsedd för ridning, körning och hoppning på hårda underlag.

 

Isbrodd och vinterbrodd från Granngården.

 

Elitebrodd Vinter 3/8″ 10 mm. En kvalitetsbrodd med hårdmetallstift. Säljs i 10-pack.

 

Isbrodd och vinterbrodd från Granngården.

Mustad Is 4 är en 11 mm lång brodd med 3/8″ gänga. En förpackning innehåller 50 broddar.