Rätt isbroddar till hästen

Vill du förebygga halka och skydda hästen så den inte ramlar är isbroddar ett måste. Men vilken är bäst att använda och när?

Isbroddar finns i mängder av modeller och storlekar och det är inte alltid så lätt att veta vilken som är bäst. Men ett tips är att börja med att kolla vilken storlek broddhålen på hästens sko har, till exempel 5/16” och 3/8”.

Vissa broddar och modeller passar bättre för särskilda tillfällen. Den längre isbrodden är till exempel bra när underlaget är riktigt hårt och isigt. På ett moddigt och mjukt underlag passar istället en högre brodd bäst, som i lera och slask. På hårt underlag bör du tänka på att en högre brodd ändrar hovens vinkel om inte hela sjunker ner i underlaget.

Slitskydd för hoven

Springer hästen runt mycket där det finns isfläckar kan den behöva flera broddar, men annars kan det räcka med två per sko. Sliter den ojämt på broddarna så byt ut dem direkt så att det inte bli en snedbelastning. Är hästen inte broddad kan du använda slitskyddsbroddar, till exempel om den sliter mer på ena sidan av skon. En  broddhålsfyllning kan också vara bra för att skydda broddhålet.

Koll på hovar och ben

Är det mycket blöt snö som bildar ”styltor” i hovarna kan du komplettera med snösulor. Hästen löper visserligen en liten risk att trampa snett när den är broddad, men med tanke på att det kan bli ännu värre om den går omkull till följd av halka, är det ofta värt risken. Men skydda gärna ben och hovar lite extra med boots och lindor eller benskydd. Glöm inte att skruva ur broddarna när hästen är i transporten, eller så snart halkan försvunnit på våren.

Olika typer av isbroddar

Isbrodd och vinterbrodd från Granngården.

Brodd av stål med härdad kropp och lödd hårdmetallkärna. Avsedd för ridning, körning och hoppning på hårda underlag.

 

Isbrodd och vinterbrodd från Granngården.

 

Elitebrodd Vinter 3/8″ 10 mm. En kvalitetsbrodd med hårdmetallstift. Säljs i 10-pack.

 

Isbrodd och vinterbrodd från Granngården.

Mustad Is 4 är en 11 mm lång brodd med 3/8″ gänga. En förpackning innehåller 50 broddar.Eä