B-vitaminer till hästen?

Granngarden-BvitaminB-vitaminer är viktiga för hästens välbefinnande och normala livsprocesser som tillväxt och fertilitet. Men som hästägare är det inte alltid man känner till när de egentligen behövs. Malin Hidgård, produktchef på KRAFFT, reder ut begreppen.

Granngarden-Malin-HidgardVad är bra att veta om B-vitaminer?
– B-vitamin är egentligen en hel grupp av vattenlösliga vitaminer, här ingår bland annat B1, B2, B6 och B12. Vattenlösliga vitaminer lagras inte i kroppen utan överskottet försvinner med urinen. Man kan alltså inte ge för mycket B-vitamin.

När ska man ge extra B-vitamin till sin häst?
– Hästen bildar själv sitt B-vitamin i grovtarmen och en frisk häst klarar sig egentligen på sin egen produktion. Men om hästen utsätts för någon form av stress eller påfrestning kan det vara bra att stötta upp med extra B-vitamin. Man märker till exempel på träcken när hästens mage inte är i form och då fungerar kanske inte heller B-vitaminproduktionen optimalt. Hästar reagerar olika på stress men de flesta hästar upplever påfrestningar vid foderbyte, resor och lastning, träning och tävling – händelser som kan ingå i många hästars vardag.

Ska man ge B-vitamin vid pälssättning?
B-vitaminet har ingen betydelse för själva pälsen men en del hästar upplever en svacka i samband med pälssättning och då kan det vara befogat. Studier har visat att det faktiskt är extra protein hästen behöver vid pälssättning.

Hur länge ska man ge B-vitamin när man vill hjälpa hästen vid förväntad stress?
– Det finns inga studier kring detta men cirka en vecka före en påfrestning kan man ge i förebyggande syfte. En häst som redan har rubbad tarmflora behöver cirka 14 dagar för att stabilisera sig.

Ger du dina egna hästar B-vitamintillskott?
– Ja, vid behov. Jag föredrar pelleterade vitaminer, de är smakliga, lätta att dosera och det blir lite spill.

GGP-krafft-bvitamin-1195782

Vitaminer & mineraler

På Granngården finns ett utvalda kosttillskott för häst. Klicka här om du söker B-vitamintillskott flytande eller som pellets.