Avel för amatörer – de fem bästa tipsen

granngardenavelforamatorer1Amatöravel blir allt vanligare i Sverige men tidigare fanns inga böcker som enkelt förklarade händelseförloppet, från tanke till att betäcka och föla. Därför skrev hästälskaren och journalisten Ann Svärding boken ”Avel för amatörer”. 

När Ann Svärding förra året valde att betäcka sitt sto Wanda insåg hon att det helt saknades litteratur som på ett pedagogiskt sätt beskrev avelns händelseförlopp – från beslut till föl. Hon tog saken i egna händer, använde sina färdigheter som journalist, och skrev en egen bok i ämnet – ”Avel för amatörer” – med stöd från ASVH, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen.

granngardenavelforamatorer2I boken beskriver Ann ingående vilka hästar man får avla på, hur man går till väga för att få stoet dräktigt, hur man sköter om ett dräktigt sto och hur man som amatör förbereder sig för fölningen – bland mycket mer.
– En av anledningarna var att jag tyckte att det fanns ett hålrum att fylla på marknaden. En annan var att jag förstått att trenden är att många som jag, kvinnor som kanske har ridit och haft egen häst, vill ha ett föl efter eget sto. Trenden är att det blir mer och mer amatöravlare, förklarar Ann.

När Ann köpte sitt sto Wanda hade hon ingen som helst tank på att avla på henne och beslutet att faktiskt göra det har hon inte ångrat en sekund.
– Vinningen är att man själv får vara med på resan, från att stoet blir dräktigt, själva hanteringen av henne under tiden och att sedan se sitt föl komma till världen och följa fölet. Det är känslomässigt väldigt roligt och det är väl det det handlar om när man har hästar. Det är ett sätt att leva. Att vara med dem, förklarar Ann avslutningsvis.

Anns fem bästa tips:

1. Välj sto och hingst med bra temperament. Använd inte för ”skarpa” hästar att avla på om du tänker dig att ha hästen själv och inte är proffsryttare.

2. Var noga med att du väljer en hingst med hög dräktighetsprocent så att du själv gjort allt du kan för att öka stoets chanser att bli dräktigt.

3. När stoet är konstaterat dräktig. Var noga med att ge de vaccinationer som behövs, vid rätt tidpunkt.

4. Välj fölställe noga. Du måste känna dig trygg med att stoet blir väl omhändertaget om du ska lämna bort henne och att du litar på den som ska hjälpa till vid fölningen.

5. Förbered dig inför fölningen genom att läsa på och se filmer på nätet så att du vet vad som händer när det är dags.