Walliska Svartnosfår

Vi hade äran att få besöka Sveriges enda besättning av Walliska Svartnosfår när vi var i Karlstad.

Walliska Svartnosfår
Det var verkligen en upplevelse att få träffa sötnosarna svartnosarna live…

Vår valpköpare Felicia och hennes mamma Marita har tidigare i år importerat en kalasfin besättning av rasen, Walliska Svartnosfår, från Schweiz och vi blev nu inbjudna att få komma och träffa sötnosarna personligen…

Walliska Svartnosfår
Minstingen Shaun får di av sin mamma.

På en gammal anrik gård i Väse strax utanför Karlstad så kan man hitta dem, fåren som närmast liknar ett sagodjur än något annat och inte nog med det, sagodjuren har börjat lamma och vi fick gosa med bagglammen, Magnus, Bährtil, Sven och minstingen Shaun, jag menar hur mysigt var inte det…???

Walliska Svartnosfår lamm
Shaun tittar lite blygt in i kameran.

Besättningen är fortfarande i gårdskarantän, de tillbringar tiden i en stor, ljus, fräsch, nymålad ladugård och de kan inte ha det bättre. Vid första anblicken av djuren blir man tyst, därefter så börjar man att småle, sedan dras blicken till de allra minsta… De är gudomligt söta och när vi får frågan om vi vill gå in till dem så tvekar vi såklart inte en sekund.

Walliska Svartnosfår
Det var intressant att lyssna på Marita när hon berättade om rasen.

 

Walliska Svartnosfår
Hon berättar bland annat om rasens speciella särdrag.

Rasen är lugn och känns trygg, Storbaggen lyfter endast lite på ögonbrynet, om nu får har ögonbryn, och accepterar oss omedelbart. Han fortsätter tugga i sig hö och bryr sig till en början inte om att vi är där. Vi gullar med lammen och Marita berättar om var och en av fåren, ungbaggarna, småtackorna, Storbaggen och så vidare… Det är jätteintressant att höra henne berätta och hon visar på lillbaggen Shaun, som tydligen har ett utpräglat rastypiskt utseende, hur de ska se ut.

Walliska Svartnosfår bagge
Storbaggen står lugnt och tuggar i sig hö.
Walliska Svartnosfår bagge
Efter en stund så blir Storbaggen intresserad av att kolla vilka vi är.
Danne är accepterad och får klia honom i ullen.
Danne är accepterad och får klia honom i ullen.

Nu slutar Storbaggen att äta och vänder sig om emot oss, det är stora horn han har…! Skulle han velat hade han lätt kickat ut oss från ladugården, men det vill han inte. Han går fram till Danne, ställer sig precis framför honom och ber om att få bli kliad i ullen och Danne känner att det är bäst göra som tillsagd…  De hornen dealar men inte med…

På något vis kändes det STORT att få äran att besöka dessa charmtroll, denna unika besättning får i Sverige. Det är en utrotningshotad ras, det finns tydligen endast ca 3 000 får av rasen kvar i hela världen.

lamm Walliska Svartnosfår
Jag skulle kunna sitta läääänge och gulla med lammen.

Om ni vill veta mer om rasen så titta in på Felicias och hennes mammas Walliska Svartnosfårs facebooksida. Där kan ni hitta en hel del information och googlar ni på bilder på rasnamnet så kommer ni att bli helt hänförda av dessa galet söta varelser… Walliska Svartnosfår

Vi på Gårdsbacken vill tacka Marita och Kåre för gästvänligheten, den goda rödingen, den intressanta husvisningen och för upplevelsen att få träffa sötnosarna Svartnosarna live, STORT tack!

Paula och Dan på GÅRDSBACKEN gästbloggar på Grannliv vecka 45–48. Vill du läsa fler av deras gästblogginlägg sedan tidigare, KLICKA HÄR, eller besök Paula och Dans egen blogg GÅRDSBACKEN.