Vingklippta gäss på Gårdsbacken

gardsbackeng1
Gårdsbackens gäss är fredliga.

På dagarna går våra gäss omkring på gården som de själva vill, och jag tycker att de är trevliga djur. De är sällskapliga och vill gärna vistas nära oss när vi är ute i trädgården.

Går vi inomhus är det inte ovanligt att de hänger utanför ytterdörren för att vara säkra på att inte missa när vi går ut igen. De är ett trevligt inslag på gården. Det finns dock en nackdel med gäss och det är att de är rätt högljudda när det kommer folk och vi hör faktiskt på dem, före hundarna, när det kommer någon. Då pratar de i munnen på varandra och det tar en stund innan de pratat färdigt.

gardsbackeng2
High five!!!

Våra gäss är fredliga, det är mest på våren när honorna ligger på ägg som hanarna vaktar dem, då kan de komma mot dig med väsande stämma, men om du tar ett steg emot dem så blir de oftast fega, vänder sig om och går därifrån. De verkar leva efter måttot: ”Bättre fly än illa fäkta.”

gardsbackeng7
Gässen har ett gåshus i hagen, där kan de gå in och alltid ha torrt om fötterna.

Tamgäss är tyngre än vilda gäss och flyger därför inte lika bra. Om gässen inte är vingklippta så kan de lyfta några meter upp i luften och flyga på den låga höjden en liten sträcka, därefter brukar de vända tillbaka och gå in för en tung inlandning på gårdsplanen. De skulle aldrig kunna lyfta för att flyga iväg i horisonten, även om de inte var vingklippta.

gardsbackeng8
Om vi måste ha fatt i gässen så använder vi hundarna för att valla in dem till oss…

Största anledningen till att vi klipper vingarna på gässen är för att de inte ska flyga över det nät som håller dem i sin hage på nätterna. Vi kopplar el på det nätet för att hålla räven borta. De skulle snabbt bli ett villebråd om de kom över.

När vi klipper vingarna så brukar Danne hålla gåsen, då kan jag jobba med båda händerna.

gardsbackeng6
Danne brukar hålla gåsen medan jag klipper, Gimmie är nyfiken…
gardsbackeng10
Den här enkla ritningen visar hur man ska klippa…
gardsbackeng9
Jag använder mig av en vanlig kökssax…

Danne sträcker ut vingen så att vi lätt sak se alla vingpennor. Jag räknar upp de tre yttersta pennorna och lämnar dessa orörda, därefter fortsätter jag räkna upp de nästkommande fem vingpennorna och klipper dem i linje med den undre raden fjädrar. Jag klipper likadant på båda vingarna för att inte gässen ska få besvär med balansen.

gardsbackeng4
Här sträcker Danne ut vingen på gåsen, som är helt lugn i hans famn…
gardsbackeng3
Så här ser vingen ut när fjädrarna är klippta!

Att klippa vingpennorna på gässen är helt smärtfritt för dem då de inte har någon känsel i dessa. Allt går snabbt och smidig. Det räcker med att klippa vingarna ett par gånger per år.

Paula och Dan på Gårdsbacken är en av Grannlivs populära gästbloggare. Under vecka 47–51 kan ni varje vecka läsa om vad som händer på deras gård. Vill du läsa mer av dem och våra andra gästbloggare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken.