Värptider i hönsgården

Våren är hönsens gyllene tid. I likhet med andra fåglar vilar de på vintern och börjar värpa igen när ljuset återvänder. Har du tur får du många nyttiga och guldgula ägg. Det här kan du göra för att få en bättre äggproduktion.

Våren och sommaren är värptider. En ung och frisk höna som får rätt foder värper ungefär 25 ägg varje månad under sommarhalvåret. Mer närproducerad och klimatsmart mat får man leta efter, för att inte tala om kvaliteten på äggen. Den gula färgen intensifieras på våren, när hönsen får gå ute och äta gräs och goda örter. Och det är inte bara en fråga om utseende – ägg från höns som får picka i sig det de önskar i naturen innehåller mycket mer E-vitamin, betakaroten och omega-3-fettsyra än industriproducerade ägg.

Det finns särskilt värpfoder att köpa som ger ett extra tillskott av proteiner. Det vegetabiliska värpfodret smakar bättre och ger dessutom godare ägg. Höns ska också ha tillgång till krossade snäckskal som ser till att äggskalen blir hårda. För att ett skal ska kunna bildas omkring ägget och för att det ska bli starkt behövs det tillföras massor av kalkämnen. Värpreden där hönan kan ruva kan bestå av små lådor som ställs på högkant på golvet eller sätts fast på väggen. Storleken på redena anpassar du efter storleken på hönan, vanliga hönor behöver förstås större reden än dvärghönor.