Så vet du att lamningen har startat

Lamningssäsongen har börjat. Snart skuttar de runt och busar, årets lammungar. Här är våra bästa råd och tips för att underlätta födseln och första tiden efteråt.

  1. Det är förstås individuellt men oftast är det tackans fyllda juver som är det allra första tecknet på att lamningen har startat. Dock kan det fortfarande dröja flera veckor innan ungarna föds.
  2. Några dagar innan lamning blir tackan svullen och röd kring könsorganet. Då är det dags att flytta henne till en lamningsbox där hon får vara ifred från de andra tackorna under födseln och den första tiden efteråt. Detta minskar nämligen riskerna för stress och för att hon inte ska ta hand om sina lamm.
  3. När födseln har startat blir tackan till en början orolig och rör sig ofta mycket innan hon lägger sig ned och tar emot värkarna. Sedan föds lammet med benen först, följt av huvudet.

Lammnäring från Granngården.Det kan vara bra att vara med och kunna ingripa om något går fel, till exempel att lammet får andningsproblem. Annars klarar tackan en normal födsel själv. Det bästa är att störa så lite som möjligt under lamningen.

Bra att ha hemma inför lamning
Desinfektionsmedel, om du behöver assistera under födseln.
Jodopax, för rengöring kring navelsträngen.
Nappflaska, om lammet behöver tillmatas.
Värmelampa, om lammet behöver extra värme.
Fårfor Lamm, när lammet blivit lite större.

Läs Elisabeth Fungby Jonssons krönika om lamningslyckan.