Sommarhöns, men hur gör man?

Det var enklare än vi trodde att genomföra det som kändes som en vild idé till att nu ha våra små sommarhöns gående i trådgården. Först lite sökning på nätet, sen en inköpslista med allt från hönshus till snäckskal och så en kartong.

Det hela började med en idé i vintras. sommarhöns! Efter en del research fick vi kontakt med en hönsägare, via Facebook. Snälla Petra kunde tänka sig hyra ut 4 hönor till oss. Små söta dvärghönor av rasen cochin.

Sommarhöns – så här gjorde vi

Sök efter hönsuthyrning på internet. Vi betalar 100 per höna för hela sommaren. Skulle något höns försvinna kostar det 250 kr. Skaffa hönshus och hönsgård. Vi köpte vårt på Granngården. Komplett med tillhörande hönsgård och värprede. Byggs enkelt ihop med en skruvmejsel och hammare.

Höns gillar; det mesta i form av matrester. Undvik kryddstarka och salta matrester.
OBS! Höns kan dö av lök och avocado

Min köplista för sommarhöns

Hönshus
Hönsgård
Värprede
Spån (att ha i botten på hönshuset och i värpredet)
Halm (att ha i botten på värpredet)
Pullfor (mat då det inte finns annat för dom att äta)
Snäckskal (behövs för kalkbehovet vid äggläggning)
Foderautomat
Vattenautomat

Hönshuset - en enkel byggsats
Hönshuset – en enkel byggsats
Hönshus med värprede och hönsgård.
Hönshus med värprede och hönsgård.

 

Rengöringsmedel, vattenautomat, foderautomat och plastägg
Rengöringsmedel, vattenautomat, foderautomat och plastägg

Sommarhönsen hämtades i enkel kartong med en gammal handduk i botten. I lådan var det lugnt och fint hela vägen. Höns gillar inte att flytta. Dom är skeptiska och slutar värpa i upp till en vecka. Väl hemma så fick de bekanta sig med sitt nya hönshus och sen hönsgård. Dom var lite försiktiga och skygga några dagar. Men redan efter 24 timmar fick vi vårt första ägg. Efter 3 dagar började vi se dem ute i hönsgården och nu går de runt utanför när vi är på tomten och kan ha dem under uppsikt.