Härliga höns – det här behöver du veta innan du skaffar egna

Det är enklare än man tror att ha höns. Och mycket roligare! Förutom goda ägg får du trevliga hjälpredor i trädgården. Det intygar författaren Anette Sievers när Grannliv ber henne berätta om sin hobby.

Att skaffa några höns som ger ägg till husbehov är både trevligt och ekosmart. Speciellt om du bor på landet och har tillgång till både stor trädgård och kanske gårdshus, är steget inte så stort.

Nu på våren är det perfekt tid för att påbörja planeringen. Själv hade jag länge närt drömmen om pickande hönor i trädgården när jag för några år sedan skaffade en liten blandrasflock. Flera av mina intressen sammanföll – djur, trädgård och bra mat. Just djurintresset är nog den viktigaste drivkraften för att hönsinnehavet ska blir bra och långlivat, eftersom det handlar om att i ur och skur se till att några levande varelser har det bra.

Med höns på tomten har du gratis underhållning och dessutom lyxen med egna gyllengula ägg. Anette Sievers hade länge drömt om att ha pickande vänner i trädgården innan hon slog till och skaffade sig en flock blandrashöns.
Med höns på tomten har du gratis underhållning och dessutom lyxen med egna gyllengula ägg. Anette Sievers hade länge drömt om att ha pickande vänner i trädgården innan hon slog till och skaffade sig en flock blandrashöns.

En stor lekstuga inreddes som hönshus och en övergiven hundgård utgjorde grunden till hönsgården. Den gjordes rovdjurssäker med nättak och hönsnät, som grävdes ner ungefär 30 cm runt om. Svårare än så behöver det inte vara.

Det kändes som ett underverk när unghönsen hade vuxit till sig och jag för första gången hittade några ägg när jag gått ut med en tallrik matrester. Mer närproducerad och klimatsmart mat får man leta efter, för att inte tala om kvaliteten på äggen. Det har blivit många guldgula omeletter och socker-kakor genom åren.

Den gula färgen intensifieras på våren, när hönsen får gå ute och äta gräs och goda örter. Och det är inte bara en fråga om utseende – ägg från höns som får picka i sig det de önskar i naturen innehåller mycket mer E-vitamin, betakaroten och omega-3-fettsyra än industriproducerade ägg.

Våren är överhuvudtaget hönsens gyllene tid. Om de får följa naturens rytm vilar de på vintern och börjar värpa igen när ljuset återvänder – i likhet med andra fåglar. Finns det en tupp kan det bli kycklingar, förutsatt att hönorna vill lägga sig på äggen och ruva. Olika raser är olika ruvningsbenägna.

Det är inte nödvändigt att ha en tupp för att få ägg, men han har en uppgift förutom att befrukta äggen – tuppen skyddar hönorna och främjar sammanhållningen i flocken. I detaljplanelagt område kan det råda tuppförbud. Och grannen kanske inte uppskattar ett kuckeliku i ottan, även om du bor på landet. Då kan man se till att hönsen är instängda på natten, så att det inte hörs lika mycket.

Vilken ras man väljer handlar både om utrymme och tycke. Stora hönsraser behöver mer plats än dvärghöns, max tre stora höns eller fyra dvärghöns per kvadratmeter golvyta ger en fingervisning. Exempel på lugna och populära hönsraser är fluffiga, små Dvärgcochin och stora Brahma-höns med befjärdrade fötter.

Granngarden_skaffa_hons

En del hönor kan bli väldigt tama. Det handlar inte bara om ras, varje individ har sin personlighet. Att iaktta dem och höra dem kommunicera är fascinerande. De kluckar och kuttrar i olika tonläge för att beskriva sina sysslor och sinnesstämningar. Och när man kommer med godsaker blir man alltid vänligt mottagen med belåtna skrockanden.

Allra bäst mår hönsen ändå när de får gå ute och sprätta i en öppen kompost eller i den maskstinna jorden på våren. Fodersök är livet för höns! Och för den som gillar att odla är deras aktivitet perfekt före frösådd, de går fram över grönsakslandet som en formidabel jordfräs! Automatisk gödning ingår.

När det väl är nysått är det inte lika lämpligt att låta hönsen gå fritt. Inte heller om man har rabatter med blommor som man är rädd om. Själv brukar jag stängsla av en bit av trädgården, där hönsen får vara. Det behövs bara ett lågt staket som man kan rulla ihop. Höns kan flyga, men om de inte blir skrämda flyger de inte över ett sladdrigt staket i ett svep. De vill sätta sig på något stabilt innan de flyger vidare.

Framåt kvällen när det mörknar går de självmant in i hönshuset och flyger upp på pinnen. Då gäller det att stänga hönsluckan. Många är de glömska hönsägare som har fått erfara att hönshuset på natten har haft besök av räven eller mården. Att höns lever farligt är också en anledning till att bygga en säker hönsgård, där de kan vara när man inte är hemma eller av någon annan anledning inte kan släppa ut sina höns. Risken för fågelinfluensa är i dag liten i Sverige och hobby-höns behöver inte hållas instängda, men det är hur som helst bra att ha beredskap för både den och andra fågelsjukdomar.

Det talas mycket om vikten av förebyggande hälsovård för människor. Samma sak gäller höns. Hönshuset behöver städas och hönsgården krattas. Höns behöver också bra mat, inte bara matrester och gräs. Spannmål utgör basen, det finns också speciellt fjäderfäfoder.

Att främja hönsens naturliga beteende ger bra förutsättningar för hälsa. Kanske minns du debatten för några år sedan om varje värphönas rätt till inredd bur med sandbad och sittpinne. De flesta hönor vill sitta högt upp när de sover och de håller sin fjäderdräkt ren genom att ”bada”. Inne i hönshuset sker det i ströet på golvet. Det kan vara torv eller kutterspån. Ute hittar hönsen sina egna favoritplatser, där det finns lös jord eller sand. Om hönsen är mycket i hönsgården kan man behöva fylla på med löst material med jämna mellanrum.

Alla bestyr till trots, behållningen av att ha höns är stor och går inte att räkna bara i antal goda ägg eller mängden näringsrik gödsel. Som hönsägare får man en relation till trevliga och fascinerande djur som hör hemma i trädgården.

4 steg till höns

 1.  Djurintresse är ett måste. Det är viktigt för att inte hobbyn ska bli en tröttsam plikt.
 2. Detaljplanelagt område tillåter i regel några höns som ger ägg till husbehov, men det måste anmälas. Hör med din kommun. På landet behövs inget tillstånd.
 3. Ställ i ordning hönshuset. Har du redan ett uthus, inred med sittpinne, rede, foder- och vattenautomat. Du behöver också jordad elektricitet till värme och belysning.
 4. Hitta höns! Ett tips är att kontakta de två stora organisationerna för hobbyhöns i Sverige, Svenska Rasfjäderfäförbundet eller Svenska Lanthönsklubben.

Granngarden_skaffa_hons_4Hönskunskap

Anette Sievers är journalist på Hus & Hem och författare till boken ”Börja med höns” (Ica Bokförlag) som ger vägledning till den som vill börja med höns. Själv bor Anette i ett ombyggt missionshus på Enhörnalandet utanför Stockholm med maken och sina höns.

 

 

Hönsprylar

Hos Granngården hittar du det du behöver för att komma igång med fjäderfä, allt från hönshus till äggkläckningsmaskin. Det enda du behöver skaffa in är hönsen …

 1. Foderautomat
 2. Vattenautomat
 3. Hönsfoder
 4. Rådasand, för bra matsmältning.
 5. Äggkläckningsmaskin med justerbar temperatur.
 6. Ägglampa
 7. Redägg i plast, hjälper hönsen att lägga på rätt plats.
 8. Fågelkvalstermedel.
 9. Snäckskal
 10. Äggkartong