Så vintersäkrar du i hönshuset

Har du planer på att skaffa höns till våren? Då kan det vara bra att tänka långsiktigt så att du har förberett hönshuset även för vintern. Här är några tips som gör att hönsen kommer att trivas även under årets kallare månader.

Mörker, kyla, snålblåst och snö. Vintern kan ibland vara obarmhärtig. Och även om höns är tåliga djur så måste man se till att det har det trivsamt i hönshuset under årets kalla månader – ingen tupp eller höna mår bra av att frysa. Fjäderdräkten värmer visserligen, men de kan förfrysa kammarna om det inte finns ett uppvärmt utrymme att vistas i.

Ett hönshus behöver inte vara lika varmt som ett hus till människor eftersom de flesta höns tål några minusgrader. Men om du ska bygga ett nytt hönshus kan du lika gärna stoppa dit isolering också. Hönshuset blir då dragfritt och hygieniskt. Det är viktigt att dricksvattnet inte fryser, därför är det bra om det sitter en godkänd värmelampa nära vattnet som med fördel serveras i en vattenautomat. En värmeplatta att ställa skålarna på är också ett bra alternativ.

Så vintersäkrar du i hönshuset.

Eftersom hönsen är inne mer på vinterhalvåret blir det givetvis också mer spillning i hönshuset. Allra mest blir det under sittpinnarna, eftersom det är där de vilar och sover. Därför är det viktigt att städa hönshuset noga, rensa ur dagligen och gör en rejäl storrengöring någon gång i veckan. Hönsspillning blir utmärkt gödsel till trädgården om det komposteras ordentligt.

Släpp gärna ut hönsen en stund på dagen så att de får solljus. Äggproduktionen styrs nämligen av ljuset. Inne i hönshuset bör det finnas belysning i taket eftersom det behövs vid städningen.

När våren närmar sig kan hönsen börja gå ute mer. Är du nybörjare och vill testa på det här med höns först, är det en god idé att börja med att hyra sommarhöns. Då kan det räcka med att skaffa ett hönshus i den mindre skalan.

Visste du att?

Du behöver inte bo på landet för att ha höns. Även i ett villaområde kan det fungera bra att ha några höns, men reglerna skiljer sig från kommun till kommun så kolla upp vad som gäller i din!

Nyfiken på höns?

Läs vår hönsguide för att ytterligare sätta dig in i hönslivet!