Lamningstid – se till att underlätta för tackan

Under vårvintern är det bråda dagar för alla fårägare. Lamningen drar igång och det gäller att hålla ett vakande öga över fåren.

Det är en fin tid på året när de första lammen anländer. Efter fem till sex månaders dräktighet är det på vårvintern som de flesta lammen kommer till världen. Oftast klarar tackan en normal födsel på egen hand och det bästa är att störa så lite som möjligt under lamningen. Det kan dock vara bra att se till att hålla sig i närheten för att kunna ingripa om något skulle hända.

Första tecknen på lamning

Det första tecknet på att lamningen är på gång är ofta att tackans juver är fyllda. Men det kan också dröja flera veckor innan ungarna föds. Några dagar innan lamning blir tackan svullen och röd kring könsorganet. Då kan det vara bra att flytta henne till en lamningsbox där hon får vara ifred under födseln och en tid efteråt. Det minskar risken för stress och att hon eventuellt skulle stöta bort sitt lamm.
När födseln har startat blir tackan till en början orolig och rör sig ofta mycket innan hon lägger sig ned och tar emot värkarna. Sedan föds lammet med benen först, följt av huvudet.
Några saker som är bra att ha hemma vid lamning:
Desinfektionsmedel, om du behöver assistera under födseln.
Jodopax, för rengöring kring navelsträngen.
Nappflaska, om lammet behöver tillmatas.
Värmelampa, om lammet behöver extra värme.
Fårfor Lamm, när lammet blivit lite större.