Drömmen om sommarhöns!

Går du i hönsdrömmar men är inte övertygad att du kan ha dem året runt? Då kan du prova att hyra en sommar för att kunna känna på hur det är. Vi ger dig smarta tips på vad du behöver tänka på innan.

Att få vakna till ljudet av pickande höns och äta färska ägg till frukost lockar många runt om i landet. Även tanken på ett lugnare liv där man vill bli mer självförsörjande är ett argument till att ha egna höns. Om steget känns för stort att ha dem året runt så prova att hyra ett par veckor eller under hela sommaren så får du känna på hur det är i lugn och ro.

Börja med att se över om det finns någon bonde i din närhet som hyr ut höns under en viss tid och var tydlig med att du kommer att vilja återlämna dem i slutet på sommaren. Hör dig för med grannarna innan så att dom tycker att det är okej. Det kan mycket väl vara så att höns som går fria gärna undersöker granntomtens utbud och därmed gör sina behov även där. Gå gärna med i gruppen “Vi som har höns på Facebook” för att utbyta tips och enkelt kunna se folk i din närhet som hyr ut höns i sommar.

Bestäm dig för hur många höns du tycker är rimligt att starta med, 4-6 stycken brukar vara ett bra antal. Tupp är inte nödvändigt, men håller hönorna lugnare. Även här får du fråga grannarna om deras åsikt då en tupp låter desto mer och gärna tidigt på morgonen. Eftersom du ska testa att ha hönsen under en viss tid kan det vara enklast att köpa ett färdigt hönshus till dem.

Startkit för dig som ska hyra höns i sommar

Investera i ett färdigt hönshus eller gör tillfälligt om en lekstuga till hönshus.

En värmelampa krävs för att förhindra att vattnet fryser eller att hönsen ska få frysskador på sin kam och slör.

Sittpinnar från naturen är uppskattade att sitta på. Det är bra att de är ojämna så att hönorna inte behöver hålla klorna på precis samma sätt varje dag.

Ett bra foder är viktigt. Vete är favoritsäden för höns. Det finns särskilt värpfoder att köpa som ger ett extra tillskott av proteiner.