Så höstsäkrar du hönshuset

Har du egna höns? Lyckost dig! Nu när det ljumna sommarvädret är ett minne blott passar det bra att se över hönshuset så att det är i fint skick.

Här är sju hållpunkter som hjälper dig att se till att hönsen har det bra:

1. Skydda hönorna mot drag och frost

Hönshuset ska vara isolerat för att stå emot drag och frost. Höns klarar normalt att vistas i några minusgrader, men värmelampa kan vara bra för att undvika att vattnet fryser eller att hönsen får frysskador på kam och slör.

2. Byt ut halmen eller spånet

Golvet i hönshuset ska vara täckt av halm, kutterspån eller sågspån. Varannan till var fjärde vecka krattar du ur allt spån från hönshuset och ersätter med nytt.

3. Fyll på med snäckskal

Höns ska alltid ha tillgång till krossade snäckskal för att få i sig tillräckligt med kalk. Snäckskal innehåller många kalkämnen vilket är nödvändigt för att skal ska kunna bildas runt ägget och för att matsmältningen ska fungera bra.

4. Ge rätt foder till hönsen

Fundera igenom om du ger rätt sorts hönsfoder. Kycklingar kan du ge fodret Start och komplettera med fågelfrön och äggfoder. Hönor och tuppar ger du fodret Bas. När hönor ska värpa, ger du värpfoder som ger godare ägg. Tänk på att du kan mata hönsen med matrester och bröd, men inte med kött.

5. Fyll på sandbadet

Höns älskar att göra rent fjäderdräkten genom att bada – eller bala som det också heter – i sand eller jord. Se till att det finns tillräckligt med sand i en hög eller i en låda i hönsgården.

6. Se till att huset är rovdjurssäkrat

Runt hönsgården ska det finnas ett hönsnät nergrävt cirka 30 centimeter i jorden, så att inte rovdjur kan ta sig in. Hönsgården ska även ha ett tak av exempelvis fågelnät så att inte rovfåglar kan ta hönsen. Kontrollera att dessa nät inte är trasiga.

7. Gör en storrengöring

Förutom att du dagligen mockar hönsbajs och då och då skrubbar redena, bör du göra en storrengöring två gånger om året. Ta ut all inredning och skura rent ordentligt med såpvatten. Glöm inte att skura golv och väggar!

Visste du att?

Du behöver inte bo på landet för att ha höns. Även i ett villaområde kan det fungera bra att ha några höns, men reglerna skiljer sig från kommun till kommun så kolla upp vad som gäller i din!

Nyfiken på höns?

Läs vår hönsguide för att ytterligare sätta dig in i hönslivet!