Så får du hönan att trivas i hönsgården

Många längtar efter att ha egna höns på tomten. Inte alls konstigt eftersom höns är sällskapliga och förser dig med fina ägg. Så får du dem att trivas!

Marielle Johansson håller populära kurser i hönshållning och anordnar årliga hönsbytardagar i samarbete med Granngården. Eftersom höns är sociala djur rekommenderar hon att man har fem till sex hönor.
– Du behöver inte ha en tupp, men den kan lugna ner gruppen, säger hon. Om det inte finns någon tupp träder en höna in i ledarrollen.

Ju mer tid du tillbringar med dina höns, desto tamare blir de. Marita Börjesson, butikschef på Granngården i Kungsbacka, köpte sina första höns för tre år sedan. I dag är hon ”hönsbiten” och föder upp olika raser.
– Höns är personliga, roliga och intelligenta, säger hon. De hör när jag kommer med bilen till gården och kommer springande från alla håll. Jag tar upp dem i knät och matar dem med mjölmaskar.

Höns behöver tillsyn varje dag. Förutom att ge dem mat och vatten, hålla hönshuset rent och låta dem gå ute är det viktigt att stänga om dem varje kväll. Hönsen går själva in till sina platser när det mörknar eftersom de ser dåligt då.
– Stäng alltid till hönshuset i skymningen. Annars kan en räv, grävling eller mink döda allihop, säger Marielle.

Så tar du hand om hönsen:

Skydd mot drag och frost

Hönshuset ska vara isolerat för att stå emot drag och frost, men värme är inte nödvändigt. Hönsen ska kunna gå ute varje dag, men de måste kunna gå in för att söka skydd. Använd värmelampa vid minusgrader, så att inte hönsens vatten fryser eller hönsen får frysskador på kam och slör.

Snäckskal för äggen

Höns ska alltid ha tillgång till krossade snäckskal för att få i sig tillräckligt med kalk. Snäckskal innehåller många kalkämnen vilket är nödvändigt för att skal ska kunna bildas runt ägget och för att matsmältningen ska fungera bra.

Färskt vatten och foder

Kycklingar kan du ge fodret Start och komplettera med fågelfrön och äggfoder. Hönor och tuppar kan du mata med fodret Bas. När hönor ska värpa, ger du värpfoder som stimulerar äggläggandet. Du kan också mata hönsen med matrester och bröd, men inte kött.

Reden till ruvningen

Du behöver inte ordna med ett eget rede till alla hönor eftersom de gärna lägger ägg i samma. Ett rede till fem höns är lagom. Hönor kan också ruva fram andras ägg och kycklingen präglas på den höna som ruvat fram den.

Sandbad ger fina fjädrar

Höns älskar att göra rent fjäderdräkten genom att bala i sand eller jord. Det håller också löss och andra parasiter borta. Lägg sanden i en hög eller i en låda i hönsgården. Hönor gillar även att sprätta, så lägg gärna in gräsklipp och ogräsrens i hönsgården.

Stadiga sittpinnar

Varje höna behöver minst 15 centimeter sittpinne och pinnen ska ha 20 centimeter till väggen. Pinnarna ska vara så tjocka att hönorna precis kan gripa runt dem. Reden som du köper har sittpinnar men du kan också hugga egna i skogen.

Rovdjurssäkra med nät

Runt hönsgården gräver du ner hönsnätet cirka 30 centimeter i jorden, så att inte rovdjur kan ta sig in. Hönsgården ska ha ett tak av nät så att inte rovfåglar kan ta hönsen. Här kan du använda rådjursnät som är lite lättare att sätta upp än hönsnät.

Ekologiska ägg

Hönor som får gå ute och picka och sprätta värper ägg med saffransfärgade gulor. Äggen innehåller mycket mer vitaminer och mineraler än industriproduc-erade ägg. Om du har möjlighet, välj ekologiska ägg i affären. De kommer från hönor som har gott om utrymme, får gå ute på sommaren och äter ekologiskt foder.

En komplett guide till hönslivet hittar du på här.