Vintertid för fåren på Hulan

Fåren på Hulan. Gästbloggare Karin Söderberg.

Även om hundarna tar min mesta tid så ska fåren också ha sitt. I slutet av oktober släppte vi in baggarna till tackorna. Vi har två baggar, en Suffolk och en Gotlandsbagge, och till våren hoppas vi att det kommer fina små lamm.

I vanliga fall äter fåren ensilage om vintern, men som många vet var det svårt att få tag på mat år djuren. Vi fick vi tag på hö och är tacksamma för det. Vi har även ett gäng med bagglamm som inte vuxit färdigt som även ska ha kraftfoder under tiden de växer.

Bagglamm fodras på Hulan. Fårfoder från Granngården.
Mmm vad är det här för gott? Fårfoder från Granngården

När det ska fodras om vintern är det skönt att ha vallhundar som kan hjälpa till att hålla bort fåren. 

Vallhunden har koll på baggarna som ska fodras.

Oftast har vi klippt tackorna när baggarna släpps in men i år har vi skjutit lite på klippningen eftersom det fortfarande finns bete vi vill utnyttja. Fåren vill ju dessutom gärna gå Fårklippning på Hulan.ute. I mitten på november kommer vår fårklippare Hans-Olof Fong och på några timmar har han klippt alla fåren. Sen är det en lite lugnare period i får-livet innan lamningen drar i gång i mars. Samtidigt som det är fantastiskt med lamning är det alltid ett stressmoment då man vill att allt ska gå så bra som möjligt.

Under tiden det är en lugnare period nu under vintern så byter vi också ut hundarnas högenergifoder mot Granngårdens Premuim-foder.

Nu håller vi tummarna för valpar under vintern och sen ska jag hinna träna mina unga hundar så de är klara att hjälpa till och jobba till våren. Mer om det nästa gång!

/Karin och hundarna

Karin Söderberg

Karin Söderberg bor på landet söder om Gränna och är herde, uppfödare och hundinstruktör bland annat. Hon driver kenneln Vallhunden. Hon har arbetat med hundar i hela sitt liv, de senaste 25 åren med Border collier.