Drömmen om egna höns

Många drömmer om ett lantligt liv med egna höns i trädgården. Men det finns en del att tänka på innan, som vilken temperatur hönorna trivs bäst i och hur ofta man bör rengöra deras bo. Vi har tagit fram en guide för dig som går i hönsdrömmar.

Att skaffa höns är för många en motreaktion till dagens stressade samhälle. Tänk att vakna upp till ljudet av pickande höns i trädgården och kunna äta varma ägg till frukost? Det finns också ett hållbarhetsvärde i att skaffa höns. Du kan ta till vara på matresterna bättre genom att ge dem till hönsen och gräsmattan hålls naturligt gödslad. Tänk bara på att späda ut gödslet innan du använder det, då hönsgödsel är mycket starkt. En bonus är att äggen är mycket godare än i affären och att hönsen är sociala varelser som trivs att umgås med dig i trädgården!

Det är tur att man behöver vara bonde längre för att få ha höns på tomten. I vissa kommuner får du ha fem till sju höns utan speciellt tillstånd. En del kommuner kräver tillstånd och vissa kommuner vill att du har grannarnas medgivande. Generellt så är det inga problem att ha några hönor på sin tomt, bara du kollar upp vilka regler som gäller.

Vilken ras ska du välja?

På landet och i villakvarter passar sorter som Hampshire, Orpington, Rhode Island Red, Faverolle, Sussex, Kochin och Wyandotte. De värper bra och blir lätt tama. Några av dessa finns också som dvärghöns, fördelen är att de tar mindre plats och passar ihop med familjer med barn som vill klappa.

Hur många hönor är rimligt?

I en villaträdgård är fyra till sex hönor lagom. Känner du dig lite
osäker, börja hellre med en mindre grupp med tre till fyra hönor och se till hur det känns. Gällande tupp så råder olika regler i olika kommuner och vissa kräver ett godkännande av grannarna. Det är inte alla som gillar att vakna i ottan av en galande tupp. Men det finns även fördelar, en tupps uppgift är nämligen att leta mat och hålla utkik efter faror, vilket gör hönorna mycket lugnare. Dessutom minskar risen för slagsmål mellan hönorna om du har en tupp.

Hur vill de bo?

Har du ett litet skjul, uthus eller lekstuga på tomten så går det bra att använda dessa som hem till hönsen. I annat fall finns flera färdiga lösningar på Granngården. Eller så bygger du själv om du har lite snickarvana!

Vilken temperatur bör det vara?

Normalt härdiga höns tål ett par minusgrader så det behöver inte vara så varmt. Men ska du bygga nytt är det värt att stoppa i isolering då hönshuset blir mer dragfritt och hygieniskt. Det kan vara bra att huset är frostfritt så att inte dricksvattnet fryser till. Hönor tål inte värmen så bra eftersom de inte kan svettas utan kyler ned sig genom att öppna munnen. Se därför till att vädra ordentligt varma sommardagar. Undvik att det blir varmare än 25 grader i hönshuset.

Så får du hönsen att trivas

För att en höna ska må bra bör den ha minst en halv kvadratmeter till sitt förfogande. På golvet passar det med halm, kutterspån eller sågspån. Praktiska värpreden finns hos Granngården. Sittpinnar bör vara så tjocka att hönorna kan gripa runt sittpinnen. Plocka gärna några pinnar utifrån naturen då dessa är oregelbundna vilket gör att hönorna inte behöver hålla klorna på precis samma sätt varje dag. Välj en pinne med slät bark som är utan sprickor och flagor för där kan det annars samlas kvalster. Varje höna behöver minst 15 centimeter sittpinne och pinnen ska sedan ha 20 centimeter till väggen. Det behöver finnas en värmelampa i hönshuset, dels för att förhindra att vattnet fryser och dels för att inte hönsen ska få frysskador på sin kam och slör (hakklappen under näbben) under de riktigt kalla dagarna.

Förutom plats och värme behöver de daglig översyn i form av mat, nytt vatten och att någon städar ur hönsbajset. Med en vattenautomat behöver du inte byta vattnet lika ofta.

Ungefär varannan till var fjärde vecka, krattar du ur halmen/sågspånet och ersätter med nytt. Du behöver också skrubba redena då och då. Grundregeln är enkel: hönor och tuppar ska ha det trivsamt och fräscht. Gör en ordentlig rengöring två gånger per år och extra viktig är vårstädningen. Då tar du ut värpreden, sittpinnar och all övrig inredning och skurar rent ordentligt med såpvatten. Golv och väggar ska också skuras ordentligt.

För att hönorna ska må bra behöver de kunna gå ut varje dag. Är det mycket rovdjur i omgivningen eller ligger det en trafikerad väg nära är det bra att ha en rastgård. Ska hönsen vara i hönsgården hela tiden ställer det högre krav på att den är rejält tilltagen, får hönsen springa lösa titt som tätt behöver hönsgården inte vara lika stor.

Höns älskar att sandbada och på köpet håller de fjädrarna rena och ohyran borta. De gillar att sprätta och gräsklipp och ogräsrens är bra sprättmaterial så det kan du lägga in i hönsgården.

hönshus

Hur ska hönsgården se ut?

Hönsgården måste konstrueras så att inte rovdjur kan gräva sig in, låt därför gärna nätet gå ner en bit under jorden. Ett tak av nät ska också finnas så att inte rovfåglar kan ta hönsen. Det är viktigt att det finns ordentligt med skugga i hönsgården eftersom höns är värmekänsliga. Samtidigt måste det finnas sol för det behöver höns för att må bra.

Vad äter hönorna?

Höns äter det mesta och du kan välja om du vill servera maten i en särskild foderautomat eller i en skål. På vintern kan de behöva lite extra säd eller majs plus grönsaker (gärna gröna ärtor), frukt och rotfrukter. Vete är favoritsäden för höns. Det finns särskilt värpfoder att köpa som ger ett extra tillskott av proteiner. Det vegetabiliska värpfodret smakar bättre och ger dessutom godare ägg.

Höns ska också ha tillgång till krossade snäckskal som ser till att äggskalen blir hårda. För att ett skal ska kunna bildas omkring ägget och för att det ska bli starkt behövs det tillföras massor av kalkämnen. För att matsmältningen ska fungera måste hönsen kunna picka i sig grus. Går de fritt utomhus sköter de det här själva men är de instängda i en hönsgård måste du se till att det finns tillgång till grus i lite olika grovlekar.

hönsägg

Hur många ägg blir det?

En ung och frisk höna som får rätt foder värper ungefär 25 ägg varje månad under
sommarhalvåret. På vintern blir det betydligt färre, men det blir ägg. Du bör inte stressa fram äggvärpningen genom att ge ett speciellt värpfoder och ljus under vintern. Om tuppen gör sitt jobb är de flesta ägg befruktade men det blir bara kycklingar om hönan ruvar. För att fostret ska utvecklas måste det vara mellan 37 och 39 grader under den ruvande hönan och ruvandet får inte avbrytas på flera veckor. Det krävs alltså en tålmodig höna.