Det våras för hönsen – ljuset ökar äggproduktionen

Nu när vi går mot ljusare tider är det inte bara trädgården som börjar vakna till liv – det är också nu äggproduktionen för dig som har egna höns kommer igång på riktigt. Allt fler får uppleva känslan av att gå ut i hönshuset och plocka sina egna ägg på morgonen.

Efter att ha varit inne, bytt fjädrar och ätit upp sig under vintern är hönsen redo för värpsäsongen. En frisk höna kan ge upp till hela 25 stycken ägg i månaden under sommaren. Och finns det en tupp i hönsgården är det också i april, maj som det brukar bli kycklingar.

Ett trevligt sällskap

Hönor ger inte bara goda ägg till guldgula omeletter och ljumna sockerkakor, utan kan också vara både trevliga och sällskapliga. Även om de behöver vara instängda i hönshuset under natten för att undvika rovdjur, spatserar de gärna fritt i trädgården på dagtid när de är under uppsikt. Med ett ordentligt stängsel eller staket runt tomten, undviker du att de rymmer över till grannen eller ut på en trafikerad väg.

Sugen på egna höns?

I Sverige är det numera tillåtet att ha höns, även i tättbebyggt område. Men glöm inte att först kontakta din kommun för att få veta vilka regler som gäller för just din tomt. Se också till att du har både utrymme och tid för hönsen – varje dag. Titta gärna in i vår Hönsguide som innehåller 7 steg och hjälper dig med allt du behöver veta.

Visste du att …

… ett mönster som finns inuti ett befruktat ägg kallas spindel.

3 saker till hönshuset:


Börja med att se till att hönsen har allt de behöver. Rätt hönsfoder, en foderautomat och ett värpvrede är en bra början.

Fler hönsprodukter hittar du på granngarden.se